Vrouwelijke vinken (poppen) leggen elke dag een ei, meestal 's ochtends. Meestal leggen ze er drie tot zes, maar dit kan er ook maar één zijn of maar liefst negen.
Het aantal eieren dat een hen legt kan sterk verschillen
Eieren van vinken komen soms niet uit
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom eieren niet uitkomen:
- Soms leggen vrouwtjes eieren terwijl er geen mannetjes in de buurt zijn om ze te bevruchten
- Een koppel jonge vinken kan onsuccesvol zijn in hun poging tot paren, maar het vrouwtje kan dan toch een (onbevrucht) ei leggen
- Sommige eieren komen niet uit omdat een ongeboren kuiken zich niet goed ontwikkelt of omdat een ei om een bepaalde reden niet is bevrucht
- Het vrouwtje kan haar eieren verwaarlozen waardoor ze zich niet volledig ontwikkelen - dit komt regelmatig voor bij jonge vrouwtjes die voor het eerst een nest hebben
- Een ei is mogelijk op de grond gevallen - misschien vanaf een zitstok, of uit een te krappe nestplaats
- Het mannetje is mogelijk onvruchtbaar
- In een kooi of volière kan overbevolking en/of stress het probleem zijn
- Als de eieren niet konden uitkomen door een te zachte schaal, dan kan dit erop duiden dat het vrouwtje niet voldoende calcium krijgt (dat ze bijvoorbeeld van sepia of een mineraalblok moet krijgen)
Met een schouwlamp vogeleieren bekijken
Doe dit alleen als de ouders van de eieren jong zijn, of als een ei door het vrouwtje uit het nest is gegooid. Schijn met een felle zaklamp op het ei. U kunt dit doen als het vrouwtje niet in de buurt is, zonder het ei uit de nestkast te halen. Als dit niet mogelijk is, houd het ei dan tussen uw duim en wijsvinger terwijl u handschoenen draagt.
Het licht maakt het mogelijk om het binnenste van het ei te zien. Als u rode bloedvaatjes ziet duidt dit erop dat het ei gezond is. Als het al ver ontwikkeld is kunt u de vorm van de vogel zien. Indien u alleen een vorm ziet en geen rode lijnen, dan zal het ei waarschijnlijk niet uitkomen.
Uitbroeden
Het vrouwtje begint vaak na het derde of vierde ei te broeden (sommige soorten wachten hiermee totdat alle eieren zijn gelegd). Het koppel zal elkaar dan afwisselen (meestal, afhankelijk van de soort), waarbij het vrouwtje 's nachts op het nest zit en het mannetje overdag helpt. Na 12-16 dagen (wederom afhankelijk van de soort) zullen de eieren uitkomen. Ze zullen de eieren regelmatig draaien en de juiste vochtigheid tot stand brengen door een snel bad te nemen om vervolgens met warme, vochtige veren weer op het nest te gaan zitten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties