De enige vink waarbij de kans bestaat dat u het dier goed handtam kunt maken is de kanarie. U kunt het misschien voor elkaar krijgen om een zebravink uiteindelijk op uw vinger te laten zitten, maar daar zal het bij blijven. Zelf bij een kanarie kan het proces met vallen en opstaan gaan (in tegenstelling tot parkieten bijvoorbeeld, die al snel plezier zullen beleven aan de interactie met mensen). Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken kunt u onderstaande tips volgen.
Kanaries vinden interactie met mensen leuk
- Laat uw kanarie helemaal aan zijn omgeving wennen. Het dier moet zich volledig op zijn gemak voelen voordat de kans bestaat dat hij handtam kan worden gemaakt. Dit is alleen mogelijk als u slechts één vogel (mannetje of vrouwtje) in een kooi houdt. Kanaries houden niet van onverwachte bewegingen en luide geluiden, dus als er hyperactieve kinderen of honden (of katten) in de buurt zijn zult u niet ver geraken met de training. Ook dient de kooi op ooghoogte te staan omdat kanaries het niet prettig vinden om het idee te hebben door iets te worden bedreigd.
- Laat het dier aan u wennen. Als uw vogel zich eenmaal thuis voelt kunt u naast de kooi gaan zitten en geruststellend met de vogel praten. Ontwikkel een geluidje speciaal voor uw vogel, waaraan uw kanarie u leert herkennen. Dit kan een specifiek gefluit zijn of een zachte, aflopende "Hall-o". Kies wat bij u past, zolang het maar rustig is en te onderscheiden is van andere geluiden.
- Laat uw kanarie bepalen wat het beste moment is voor training. Als hij aan het eten is of door de kooi fladdert zal hij niet open staan voor interactie. Wacht totdat de vogel rustig gaat zitten. Probeer ook niet naar uw vogel te staren. Vogels zijn ingesteld op het spotten van direct oogcontact van andere dieren, wat voor hen een teken voor dreigend gevaar is.
- Houd de eerste trainingssessies kort. Dagelijks twee sessies van 10 tot 15 minuten is voldoende. Duren de sessies langer dan zal uw vogel stress gaan ervaren (stress kan zelfs leiden tot de dood). Deze korte sessies zorgen ervoor dat uw kanarie gewend raakt aan uw nabije aanwezigheid en stem. Praat veel met uw vogel op een zacht toon en met gefluit. Na een paar weken zal hij u gaan zien als een aangenaam gezelschap.
- Als uw kanarie zich eenmaal op zijn gemak voelt in uw gezelschap kunt u uw hand tegen de kooi houden. Dit is het moment waarop uw vogel gewend moet raken aan dit lichaamsdeel. Begin door uw hand stil tegen de kooi te houden. Beweeg het na verloop van tijd rond en ga rustig met uw hand over de buitenkant van de spijlen van de kooi.
De eerste stap is om uw kanarie te laten wennen aan uw hand
- Zodra uw kanarie uw hand volledig negeert kunt u beginnen met het aanbieden van wat lekkers in de kooi. Waarschijnlijk zal uw vogel dit lokmiddel niet meteen aannemen, al zal hij in de verleiding komen als het iets is wat hij bijzonder lekker vindt. Het handigste is om voer te gebruiken dat u goed kunt vasthouden terwijl u uw vingen uitsteekt die uw vogel als zitstok kan gebruiken zoals broccoli of een stuk wortel of courgette - iets waarvan u weet dat uw vogel er dol op is. Als uw vogel er eenmaal aan heeft geknabbeld zal hij uw hand met de snack in verband gaan brengen. Houd uw hand niet in de kooi als de vogel een teken van stress vertoont zoals rondfladderen of in een hoek schuilen. Mocht dit gebeuren, ga dan terug naar de stap waar u uw hand buiten de kooi houdt.
- Wacht op het eerste contact. De kanarie zal uw vinger uiteindelijk met een pootje vastgrijpen als hij aan het eten is, of er zelfs op gaan zitten en het als zitstok gebruiken. Er kunnen nog steeds momenten zijn dat uw vogel in paniek raakt en misschien zelfs in uw vinger bijt. Dit doen geen pijn maar het is wel een teken dat u wat afstand moet nemen omdat uw kanarie duidelijk niet in de stemming is voor interactie.
- Als uw vogel in de kooi op zijn gemak is en op uw vinger gaat zitten, probeer hem dan voorzichtig vast te houden. Op dit punt zal hij de snacks die u aanbiedt accepteren en regelmatig naar u kijken. In tegenstelling tot een parkiet kunt u een kanarie niet uit de kooi halen terwijl hij op uw vinger blijft zitten. Als u uw vogel voor de eerste keer uit de kooi haalt zult u hem voorzichtig maar goed vast moeten houden. En als uw vogels zich helemaal bij u op zijn gemak voelt zou dit geen stress mogen veroorzaken. Nota bene: het zal zeker zes weken dagelijks trainen vergen om tot dit punt te komen.
- Als u uw kanarie meerdere keren uit de kooi heeft gehaald, kunt u proberen hem uit de kooi te halen door hem een zitstok aan te bieden. De kamer moet worden gesloten en vrij zijn van gevaar. De zitstok moet minimaal 30 cm lang zijn. Steek de zitstok door de tralies naast de open kooideur, zodanig dat deze zichtbaar en toegankelijk is. Gebruik een snack als lokmiddel en maak de steeds geruststellende geluiden. Houd een andere prominente zitstok buiten de kooi gereed, waarop de kanarie kan gaan zitten zodra hij de kooi heeft verlaten. Achtervolg de kanarie nooit met zitstok of hand in de kooi, omdat dit voor paniek zal zorgen en hem veel minder snel de overgang zal laten maken van een veilige kooi naar de ruimte erbuiten.
Kanaries vinden het fijn om in een kamer rond te kunnen vliegen
- Als de kanarie een paar keer uit de kooi is gekomen, probeer hem dan buiten de kooi op uw vinger te laten zitten. Door de training in de kooi zal hij aan uw hand gewend zijn en als hij eenmaal buiten de kooi zitstokken begint te gebruiken, zal hij eerder geneigd zijn om uw vinger als één te gebruiken. Snacks zijn nodig als lokmiddel, in combinatie met uw rustgevende woorden en gefluit. Steek twee vingers horizontaal uit, met het snack ertussen geklemd, of tussen uw wijsvinger en duim. Uiteindelijk kunt u hem roepen zonder een lokmiddel te gebruiken. Uw vogel zal op uw hoofd of schouder landen en zich veiliger voelen op de hoogste zitstok.
- Wacht tot de kanarie terugkeert naar zijn kooi. De eerste keren dat uw kanarie zijn kooi verlaat zal hij niet op uw hand, hoofd of schouder komen zitten en is het alleen zaak dat hij terug naar zijn kooi gaat. Jaag hem nooit terug in de kooi en probeer hem niet met een net te vangen. Uiteindelijk zal uw vogel honger krijgen, moe worden of zich gaan vervelen en terug naar zijn kooi keren. Het kan even duren voordat uw vogel begrijp dat de zitstok naast de opening van de kooi hem terug in zijn kooi brengt, maar uiteindelijk zal hij door krijgen. Zowel u als uw vogel hebben geduld nodig. Snacks kunnen helpen. Plaats wat lekkers in de kooi waar uw vogel het kan zien en als snel zal hij een kijkje gaan nemen.
- Als het er na enkele uren niet op lijkt dat uw vogel terug naar zijn kooi zal keren is het tijd om in te grijpen. Misschien wilt u naar bed, moet u het huis verlaten of de kinderen en/of huisdieren komen eraan. In deze omstandigheden moet u voorzichtige maatregelen nemen. Maak de kamer donkerder en maak gebruik van een net (zie het hoofdstuk hierover in deze gids). Dit mag alleen als laatste redmiddel worden gebruikt.
De vleugels strekken is prima, zolang een kanarie hierna maar weer terug naar zijn kooi gaat
Zebravink trainen
De techniek die hierboven is beschreven voor het temmen van kanaries, kan ook worden gehanteerd bij zebravinken. U moet beginnen als de vogels nog heel jong zijn. De kans van slagen is groter als vogels met de hand zijn grootgebracht. Het handtam maken van een vogel kost tijd - geen weken maar maanden - dus houd hier rekening mee voordat u het opgeeft.
Reacties
Er zijn nog geen reacties