Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een kanarie leren zingen

Kanaries worden geboren met een instinctief repertoire muzikale geluiden. Maar kanaries bereiken hun topperformence alleen als ze iets hebben om naar te luisteren waar ze van kunnen leren. In het wild zijn dit andere kanaries, maar veel kwekers vullen de aangeboren vaardigheden aan met allerlei muzikale leertechnieken.


Teaching Canaries
Deze geboren zangers doen het nog beter met wat extra les

Vanaf het begin dat kanaries werden gehouden realiseerden mensen zich dat de vogels kon worden geleerd om nieuwe geluiden in hun repertoires op te nemen, zowel van wilde vogels als van bepaalde muziekinstrumenten. De nabootsing is bij benadering, de muziek voegt meer toe qua vorm en toon dan dat het letterlijk noten toevoegt aan het repertoire. Fokkers hebben deze leraar-leerling relatie altijd zeer serieus genomen en een goede zangleraar kan zeker bijdragen aan de zangkwaliteiten van een vogel.

In de achttiende eeuw ontwikkelden de Franse kanariehouders een speciaal instrument om de muzikale kunsten van hun vogels aan te moedigen. Het instrument werd de serinette genoemd (naar de voormalige Franse naam van de kanarie 'Serin', uit het Latijn serinus ). Het werd niet uitsluitend gebruikt voor kanaries maar voor alle zangvogels die in een kooi werden gehouden en nieuwe geluiden konden leren. Het instrument bestond uit verschillende pijpen, waarin lucht werd gepompt via een balg met een handvat (hetzelfde principe als een draaiorgel). Kanaries probeerden de fluitachtige noten na te doen. Dit is nog steeds hoe vogels tegenwoordig zangles krijgen (helaas zonderde serinettes).


Serinette 1757
Een serinette door Bennard van Mirecourt, Frankrijk, 1757

In de loop der tijd is dit vermogen om te zingen en te leren op een genetisch niveau ontwikkeld door de beste zangers te selecteren om mee te kweken. Er is ook onderzoek gedaan om na te gaan hoe zangvogels de basis van het zingen leren als ze jong zijn. Hieruit bleek onder andere dat het lied-receptor gedeelte van hun hersenen altijd actief is (zelfs tijdens de slaap). Net zoals een kind een taal niet begrijpt tenzij hij of zij er constant mee wordt geconfronteerd, zo zal ook een kanarie zijn volledige zangpotentieel niet bereiken zonder hulp. Het lijkt erop dat de beste zangers actief zijn aangemoedigd om te zingen.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties