De meest betrouwbare en leukste manier om te beginnen met het uitbroeden van kuikens is door de bevruchte eieren van uw eigen kippen te gebruiken. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als u een haan en hennen heeft. Hieronder vindt u een aantal tips die de slagingskans van het uitbroeden van uw eigen kippeneieren vergroten:
Raap de eieren van uw kippen regelmatig
Wanneer u de eieren van uw kippen verzamelt om op te eten, heeft u er misschien een gewoonte van gemaakt ze eens per dag te rapen. Als u de eieren echter verzamelt om uit te gaan broeden, dan is het een goed idee om ze zelfs twee keer per dag te verzamelen. Zo voorkomt u dat de eieren vuil worden en dat de hen al op het ei gaat zitten en de ontwikkeling van het ei in gang zet.Leg de eieren bij het verzamelen op een zachte ondergrond
Ga voorzichtig met de eieren om
Wanneer u de eieren uit de nestkasten haalt moet u er goed op letten dat ze nergens tegenaan komen, breken of worden geschud. Dit kan onder andere het membraan in het ei beschadigen. Ook moet u ervoor zorgen dat de eieren niet in de zon of op een te koude plaats liggen. Door bij het verzamelen bijvoorbeeld een mandje met wat stro bij uw te hebben kunt u de eieren veilig vervoeren zonder dat ze gaan rollen en breken. Zorg er ook voor dat uw handen schoon zijn wanneer u de eieren aanraakt om te voorkomen dat u bacteriën overbrengt. U kunt uw hangen voordat u de eieren aanraakt het beste reinigen met antibacteriële doekjes.
Houd de nestkast schoon
Het is altijd van belang dat uw de nestkast van uw kippen goed schoonhoudt, maar dit is zeker belangrijk wanneer u van plan bent de eieren uit te broeden. Zo vermindert u het aantal bacteriën op de eieren (van mest of modder) die een negatieve invloed op de bevruchte eieren kunnen hebben. Zorg voor voldoende vers stro en nestvulling in de nestkast.
Een datumstempel-set voor eieren
Markeer de eieren bij het verzamelen.
Wanneer uw toom uit verschillende kippenrassen bestaat of wanneer u de eieren verspreid over een aantal dagen verzamelt, is het handig om de eieren van een datum te voorzien en erop te noteren van welk ras de eieren afkomstig zijn. U kunt een markeerstift gebruiken of een datumstempel-set voor eieren.
De eieren bewaren
U kunt eieren nadat ze zijn gelegd, 7-10 dagen bewaren voordat u ze gaat uitbroeden. Bewaar ze op een temperatuur tussen de 12°C en 15°C in een tochvrije ruimte. Zo wordt de celdeling vertraagd en voorkomt u dat de eieren teveel vocht verliezen door hun schalen. U zult misschien moeilijk kunnen wachten om van start te gaan maar u moet ten minste 24 uur wachten voordat u kunt beginnen met het uitbroeden van de eieren omdat anders de kans bestaat dat de eieren niet uitkomen. Ook als u de eieren bewaart voordat ze worden uitgebroed, moeten ze eens per dag worden gedraaid. De makkelijkste manier om dit te doen is door de eieren in een eierdoos of tray te zetten met hun smalle uiteinde naar beneden gericht. U kunt de eieren dan ‘draaien’ door aan één zijde een houtblok onder de eierdoos of tray te plaatsen te plaatsen en deze eens per dag naar de andere kant van de eierdoos of tray te verplaatsen. Door dagelijks het houtblok te verwisselen houdt u de eieren in een goede conditie.
Bewaar de eieren in een doos of tray en leg onder één zijde een houtblok die u dagelijks van kant verwisselt.
Eieren schoonmaken
De temperatuur in de broedmachine is de perfecte temperatuur om kuikens uit te broeden. Het is helaas ook de perfecte temperatuur voor het kweken van bacteriën. Toch moet u proberen te voorkomen dat u het ei moet reinigen omdat u hierdoor ook het buitenste laagje van het ei kunt verwijderen. Dit maakt het ei minder bestand tegen bacteriën.
Indien u de eieren die u wilt uitbroeden reinigt, gebruik dan een eierschoonmaakmiddel
Wanneer de schalen van de eieren die u wilt gaan uitbroeden een beetje bevuild zijn, kunt u dit verwijderen door het er met een schoon mes af te schrapen of het er met een schone doek af te vegen. Als de eieren erg vuil zijn moet u ze wassen in een kom met warm water (ongeveer 35°C) met daarin een beetje eierschoonmaakmiddel. Droog ze vervolgens af met een schone keukenhanddoek. Het is belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft. Laat de eieren nooit langer dan twee minuten in het water liggen. Om te voorkomen dat de eieren tegen de rand of bodem van de kom breken, kunt u op de bodem van de met water gevulde kom een doek leggen.
Geef uw haan en hennen voer van goede kwaliteit
Om ervoor te zorgen dat uw haan gezond sperma heeft en uw kippen gezonde eieren leggen is het belangrijk dat u ze kippenvoer van goede kwaliteit geeft. Omlet biologisch kippenvoer is een uitgebalanceerde voeding met veel proteïne, en dat is van belang voor broedende hennen. Wanneer uw kippen vrij kunnen rondscharrelen en op die manier aan hun voeding komen, kunt u hun dieet verrijken met wat gemengd kippengrit en Poultry Spice pluimveekruiden.
Reacties
Er zijn nog geen reacties