Bij het voeren van uw grasparkieten moet het doel zijn het natuurlijke dieet van uw vogels te imiteren. Dit is eenvoudig te doen door uw vogels kwalitatief zaad, een mineraalblok, regelmatig vers fruit, groenvoer en zo nu een dan wat lekkers te geven. De zadenmix moet altijd het hoofdbestanddeel van het dieet van uw vogels zijn. Ook hebben ze altijd vers water nodig.
U kunt er ook voor kiezen uw parkieten pallets te geven. Deze zijn zo samengesteld dat ze alles zouden bevatten wat een parkiet nodig heeft. Tegenwoordig is dit minder populair dan pakweg twintig jaar geleden. Tenzij u een vogel mee naar huis neemt die dit van jongs af aan heeft gekregen, is het het beste om bij zaden en vers voer te blijven.
Vers voer is een belangrijk deel van het dieet van parkieten
U kunt uw parkieten vers voer - fruit en groenvoer - aanbieden in een schaaltje of door het tussen de spijlen van de kooi te schuiven.
Basisvoedsel (namelijk zaden) moet altijd beschikbaar zijn voor uw parkieten. Controleer dagelijks of de voer- en drinkbakjes van uw vogels nog vol genoeg zijn. Beperk extra's, zoals gierst en (zelfgemaakte) snacks, tot tweemaal per week om te voorkomen dat uw vogels zich hieraan te buiten gaan. Dit zal na verloop van tijd namelijk tot overgewicht leiden, waaronder de gezondheid van uw dieren zal lijden.
Voertijd voor parkieten
Grasparkieten eten meerdere keren per dag. Het is daarom belangrijk dat er altijd voer beschikbaar is. Houd de voorraad op peil. Door het voerbakje 's ochtends uit de kooi te halen als u het licht aandoet of de gordijnen opent creëert u een routine. De net wakker geworden parkieten zullen het terugplaatsen van hun voerbakje gaan associëren met hun ontbijt. Dit draagt bij aan het tot stand brengen van een band tussen u en uw parkieten.
Voergedrag van parkieten
Als parkieten eten doen ze dit met enthousiasme maar zijn tegelijk voorzichtig. Ze pakken een zaadje of een hap, richten alert hun kopje op, verwijderen snel het omhulsel, bewegen wat ze in hun snavel hebben rond met hun tong en slikken het door. In het wild doen ze dit om eventuele roofdieren of een brutale buur in de gaten te houden.
Parkieten voeden zich tegelijk met andere parkieten
Als u een paar of zelfs meerdere parkieten heeft is etenstijd een collectieve aangelegenheid, waarbij wordt gekibbeld over de lekkerste hapjes. In het wild zijn parkieten nooit alleen en eten altijd tegelijk met andere vogels.
Een parkietensnavel is zo gevormd dat deze moeiteloos de omhulsels van zaden kan openen. Met de tong wordt heb lekkers eruit geschept. De omhulsels van de zaden laten ze vallen, terug in hun voerbakje of op de bodem van de kooi. Als een vogel enthousiast wegvliegt, stuiven deze omhulsel op en belanden buiten de kooi. Wees er dus op voorbereid dat u regelmatig rond de kooi zal moeten opruimen.
Parkieten voeren elkaar
Als u ziet dat een mannetje een pop voert met opgebraakte zaden, dan is dit niet iets waarover u zich zorgen hoeft te maken. Op deze manier probeert de mannetjes parkiet een vrouwtje het hof te maken. Als uw vogel niet de mogelijkheid heeft een dame het hof te maken, dan kan het zijn dat hij hiervoor het spiegeltje of een ander voorwerp gebruikt. Hier is niets mis mee, al kunt u het wel opvatten als een teken dat de hormonen van uw parkiet opspelen en hij een soortgenootje mist.
Mannetjes parkieten voeren hun maatjes om een band op te bouwen
Verteringssysteem van parkieten
Vogels hebben geen tanden. Ze slikken hun voer in zijn geheel door waarna het in de krop belandt, een orgaan bovenin de borstholte. Parkieten vullen hun krop vaak volledig - zeker in het wild - en gebruik het zodoende als een snelle opslagplaats. In gevangenschap hebben parkieten vaak door dat het niet nodig is om hun krop volledig te vullen, omdat ze kunnen eten wanneer ze daar zin in hebben.
Als de krop vol zit is er een kleine bult zichtbaar onderaan de keel van uw parkiet. Gedurende de dag geeft de krop zijn inhoud langzaam vrij aan het verteringssysteem.
Als alle voedingsstoffen uit het voer zijn onttrokken via de tweedelige maag van de vogel, wordt het afval via de cloaca afgevoerd. De witte delen van de ontlasting is urinezuur (urine van vogels) en het donkere deel (lichter van kleur van vogels die pellets krijgen) is vogelpoep.
Hebben parkieten grit nodig?
Omdat parkieten de omhulsels van de zaden verwijderen voordat ze deze doorslikken, bevat hun dieet maar weinig onverteerbaar materiaal. Daarom hebben ze geen grit nodig om hun voedsel te verteren. Veel vogels hebben hiervoor grit nodig, maar dat geldt niet voor parkieten. Toch weerhoudt dit sommige dierenwinkels er niet van het u aan te bevelen!
Net als bij alle vogels bestaat de maag van een parkiet uit twee compartimenten, waaronder een deel dat de spiermaag wordt genoemd. Dit is het deel van de maag dat het voedsel vermaalt. Veel standaard parkietenvoer bevat kleine stukjes grit (meestal oesterschelpen). Dit is niet hetzelfde als het irrelevante grit dat wij hierboven benoemden. De stukjes schelp worden in de spiermaag opgelost en voorzien uw vogels van de nodige calcium. Toch voorzien de meeste mineraalblokken in de calciumbehoefte van uw vogel, dus zijn zelfs de stukjes oesterschelp meestal niet essentieel.
Als een parkiet veel te veel grit eet kan dit leiden tot een verstopte krop waaraan de vogel kan sterven. Het is daarom het beste om helemaal geen onoplosbaar grit te geven. Het dient geen doel en kan zelfs problemen veroorzaken. Als u uw vogels bijvoorbeeld de hierboven genoemde gemalen oesterschelpen geeft, zorg er dan voor dat dit hele kleine stukjes zijn. Achterhaal wat de bestanddelen van het mineraalblok zijn. Als het blok calcium bevat hoeft u geen extra grit te geven.
Reacties
Er zijn nog geen reacties