U kunt brood en cakes maken met zowat alle parkiet-vriendelijke voedingsmiddelen. De basisingrediënten zijn bloem, ei, zaden en water. Gebruik het onderstaande recept als uitgangspunt en laat verder uw creativiteit de vrije loop. Ook als het brood uit elkaar valt zal het uw vogels smaken. Zolang het maar niet is verbrand, is het bruikbaar.
Parkieten zullen uw zelfgemaakte brood heerlijk vinden
Gebruik voor dit recept zoveel mogelijk biologische ingrediënten.
- 125g maïsbloem
- 125g volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 2 eieren (met schaal)
- 2 el vlas, gierst en zonnebloempitten
- 2 el gepureerde appel of peer (geen toegevoegde zoetstoffen – controleer dit als u een kant-en-klare puree koopt)
- 1 grote wortel of een middelgrote pastinaak, geraspt
- 1 el fijngehakt groen van wortels of spinazie
- 170ml water
Vermaal de eierschalen tot kleine stukjes. Vermaal de zaden enkele seconden zodat de olie vrijkomt. Klop de eieren, mix met de vermalen eierschalen, zaden, wortel, groente en appel. Meng de bloem en bakpoeder en schep door de eiermix.
Vorm tot een deeg. Voeg een beetje water toe als het te droog is en een beetje maïsmeel als het te nat is. Leg de deegbal op een met bloem bestrooide bakplaat, druk de bal plat tot het een dikte van ongeveer 5cm heeft. Bak 30 minuten op 200°C. Prik een satéprikker in het midden van het brood om te controleren of het volledig gebakken is. Als de prikker er schoon uitkomt is het brood klaar, is dit niet het geval bak het dan nog 5 minuten.
Snijd het brood in vierkantjes en bewaar in de koelkast. Invriezen kan ook, al zullen de ontdooide broodvierkantjes erg kruimelig zijn.
Reacties
Er zijn nog geen reacties