Bij de keuze van een zadenmix is het van belang dat voor de beste mix gaat die u kunt krijgen. Het dient een goede verhouding zaden, granen, groente en olierijke zaden te bevatten (bekijk de lijst hieronder). Toch is de beste zadenmix niet te vinden in een dierenwinkel. Uw parkieten hebben namelijk ook kiemzaden en gekiemde zaden nodig.
Als zaden ontkiemen verandert de voedingswaarde. Tijdens het ontkiemen komen er vitaminen en voedingsstoffen vrij die droge zaden niet bevatten. Ontkiemde zaden zijn eenvoudig thuis te produceren maar u kunt ze ook kopen als u het niet zelf wilt doen. Houd er wel rekening mee dat dit type zaden snel beschimmelt dus bewaar ze nooit meer dan drie dagen. Als u slechts kleine hoeveelheden laat ontkiemen of koopt kunt u het meteen voeren aan uw vogels en hoeft u niets weg te gooien.
Teveel parkieten voor dit voerbakje!
Als deze informatie nieuw voor u is en u uw parkieten uitsluitend een droge zadenmix heeft gevoerd, kunnen ze nog altijd nieuwe dingen leren eten. Zoals voor elke fast food junkie geldt kan het nodig zijn om tijdelijk de verleiding weg te nemen. Stel een goede voermix samen, bestaande uit ingrediënten van onderstaande lijst, en neem de droge zaden tijdelijk weg. Zet een portie van de door u samengestelde mix op de plaats waar u normaal gezien de zadenmix neerzet. Honger maakt rauwe bonen zoet; en omdat het goed voer is zal het maar een paar dagen duren voordat uw vogels overtuigd zullen zijn. Hierna kunt u de droge zaden terug in de kooi zetten en houden uw parkieten er een gevarieerd dieet op na.
Elke parkiet is anders en sommige vogels zullen meer weerstand bieden tegen verandering dan andere vogels. Vaak duurt het een paar dagen voordat ze gewend zijn aan nieuw voer. Blijf het echter in de kooi zetten en zelf de moeilijkste eter zal het op een gegeven moment uit nieuwsgierigheid proberen.
Kiemzaden voor parkieten
De meeste zaden in onderstaande lijst zijn geschikt om te ontkiemen. In de zomer en herfst zal de natuur u hierbij helpen.
Probeer geen granen, zeker geen haver, te ontkiemen aangezien deze snel gaan schimmelen. Ook is het beter om vlas te vermijden omdat dit slijmerig wordt tijdens het kiemproces, en daar zijn parkieten niet dol op.
Om zelf zaden te laten ontkiemen, spoel een kleine hoeveelheid zaden onder de kraan in een plastic zeek en laat vervolgens wellen in een kom met koud water voor maximaal acht uren. Als ze langer in het water staan zullen de zaden gaan fermenteren. Spoel de zaden nogmaals in de zeef, verdeel ze in een kom en dek af. Na 24 tot 48 uur zullen de zaden gaan ontkiemen. Spoel ze steeds na acht uur om om schimmelvorming tegen te gaan.
Gekiemde zaden zijn een goede voedingsbron
Droog de ontkiemde zaden op een theedoek voordat u ze aan uw parkieten voert. Zorg er ook voor dat ze niet te koud zijn (voer het nooit rechtstreeks uit de koelkast). Parkieten vinden zaden die net zijn ontkiemd het lekkerst. Iets verder ontkiemde zaden hebben een goede voedingswaarde. Het is belangrijk dat u de zaden verdeeld over drie dagen geeft zodat ze alle fasen van de ontkieming binnenkrijgen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties