Een gerenommeerde dierenwinkel zal niet bewust producten verkopen die gevaarlijk zijn voor uw vogels. Toch is het goed om zelf te weten welke dingen gevaarlijk kunnen zijn - zeker als u zelf speeltjes voor uw parkieten maakt. De DIY don'ts op een rijtje:
- Vermijd geweven producten en dingen van stof of plastic die kunnen scheuren. Hier kunnen ledematen van parkieten in verstikt raken. Dit geldt ook voor macramé items.
- Gebruik geen sleutelhanger ring met musketon sluiting. Parkieten zijn vindingrijk en zullen een manier vinden om de ring te openen. Hierbij kunnen ze zich snijden of in de ring verstrikt raken.
- Pas op met spiesen. Deze kunnen handig zijn om speeltjes of voer aan te rijgen, maar let er dan wel op dat ze niet kunnen roesten en dat het scherpe uiteinde ingesloten is in iets dat uw parkieten niet kapot kunnen knagen of verwijderen.
- Speeltjes gemaakt van touw moeten parkiet-vriendelijk zijn. Het touw moet stevig zijn en moet zijn gemaakt van natuurlijke vezels zoals hemp, katoen, raffia of sisal (agave). Alle door mensen gemaakte vezels, zoals nylon, zijn te stug voor vogels om met hun snavel door te knagen en kunnen gevaarlijke lussen vormen. Parkieten zullen aan natuurlijke vezels knagen en deze uittafelen. Als ze hier kleine plukjes uit trekken is dat geen probleem. Maar, zoals gezegd, als er lange lussen worden gevormd kunnen snavels en tenen hierin verstrikt raken. Veel mensen die vogels houden controleren de touwen in de kooi elke dag en verwijderen lussen die een gevaar kunnen vormen. Andere vogeleigenaren zijn van mening dat het beter is om voor de zekerheid helemaal geen touw in de vogelkooi te gebruiken. Het is altijd beter om het zeker voor het onzekere te kiezen wat betreft de veiligheid van uw vogels. En hoewel touw een goed accessoire kan zijn voor steviger vogels uit de papegaaienfamilie, kan het voor parkieten gevaarlijk zijn.
- Kettingen met open schakels. Schakels van een ketting moeten altijd gelast zijn. Open schakels kunnen buigen en scherpe uiteinden hebben.
- Kettingen met grote schakels. Vermijd schakels waarin een parkiet vast kan komen te zitten met zijn kopje, poot of snavel. Hetzelfde geldt voor kettingen gemaakt van plastic, hout of gras.
- Alles met nylon stikwerk. Parkieten zullen de stiksels proberen los te maken. De vogels kunnen vast komen te zitten in de losse draden.
- Speelgoed voor kinderen. Veel speelgoed is waarschijnlijk wel geschikt, maar controleer dit voordat u het in de vogelkooi legt altijd goed. Roest er niets, is het niet geverfd of gelakt, heeft het geen scherpe randen of draden die kunnen worden losgetrokken? Is er niet iets dat de vogels kan laten schrikken (bijvoorbeeld geluid)?
Het is beter om uw parkieten niet met kinderspeelgoed te laten spelen
- Leer. Wees er zeker van dat alle leren onderdelen op een natuurlijke manier zijn gelooid. Vaak wordt leer gelooid met stoffen die schadelijk zijn voor parkieten. Vermijd ook gekleurd leer.
- Metalen onderdelen. Lood en verroest ijzer is giftig voor parkieten. Metalen vogelspeeltjes zijn meestal verzinkt met zink om roestvorming te voorkomen. Dit is in orde indien het voorwerp elektrolytisch verzinkt is. Als dit inderdaad het geval is, heeft het voorwerp een glanzend oppervlak. Mat verzinkt metaal is in hete zink gedompeld en kan afbladderen. Dit is giftig voor vogels. Roestvrij staal is een veiliger, maar duurder, alternatief. U zult waarschijnlijk alleen lood aantreffen in belletjes en klepels. Als u deze voorwerpen makkelijk kunt verbuigen, dan zijn ze waarschijnlijk gemaakt van lood.
- Speeltjes met bewegende onderdelen. Controleer altijd of uw parkieten hier niet in verstrikt kunnen raken. Speel eerst wat met het speeltje om na te gaan of de onderdelen niet kunnen vastklemmen.
- Elastiek en andere binders. Gebruik nooit een binder waarin de tenen of snavel van uw vogels vast kunnen komen te zitten.
- Ringen en hoepels. Gebruik nooit ringen waar de kop, poten of snavel van uw vogels in vast kunnen komen te zitten. Hoe groter de ring, des te beter.
Reacties
Ria, 4 april 2020
Mijn parkiet is elf weken zegt niks nooit gehad zo is er niks aan