Wat het beste speeltje is voor uw parkiet is parkiet afhankelijk. Uw vogel trekt misschien zijn snavel op voor iets waarvan u dacht dat het een hit zou zijn, terwijl hij uren plezier beleeft aan een simpel balletje of een flessendop. Voel u niet beledigd als hij uw cadeau afwijst, maar probeer te achterhalen wat voor soort speeltjes hij dan wel leuk vindt. Na een paar dagen kunt u trouwens een afgewezen speeltje nog eens aanbieden, om te zien of uw vogel misschien van gedachten is veranderd.
Een tamme parkiet zal snel interesse tonen in een nieuw object in zijn onderkomen, mogelijk na enige inspectie en twijfel. Een vogel die niet tam is en alleen in een kooi wordt gehouden zal er langer over doen om te wennen aan een nieuw object in zijn kooi. Mogelijk zal het dier zelfs in paniek met zijn vleugels slaan als u het voorwerp introduceert. Toch is het belangrijk om de leefwereld van uw parkiet te verrijken met nieuwe speeltjes, dus laat u zich hierdoor niet ontmoedigen en laat niet wekenlang dezelfde speeltjes in de kooi liggen. Uw vogel zal er vanzelf aan wennen dat er nieuwe dingen in zijn kooi komen.
Parkieten zijn dol op speeltjes
Het formaat van de speeltjes is afhankelijk van het formaat van de vogelkooi. Maar u kunt uw vogels natuurlijk ook met speeltjes laten spelen buiten hun kooi, in de ruimte waar ze vrij kunnen rondvliegen. Ook een grotere volière moet worden voorzien van voldoende speeltjes. Omdat de ruimte hier minder een beperking is, kunt u uw vogels bijvoorbeeld parcoursen, klimtoestellen en hangende voederstations geven.
Geschikte parkietenspeeltjes
Al het parkietenspeelgoed dat u in de kooi van uw vogels introduceert moet natuurlijk veilig zijn voor parkieten. Leg nooit iets in de kooi om te zien of het geschikt is. Vermijd dingen met scherpe randen, of met gaten of losse draden waarin poten, tenen, snavels of zelfs een kopje vast kunenn komen te zitten. Een parkiet die in paniek raakt kan sterven door stress. Ook bijvoorbeeld een touwtje dat aan het dak van de kooi hangt kan gevaarlijk zijn.
Een speeltje uit de dierenwinkel dat is ontworpen voor grotere vogels is niet altijd geschikt voor parkieten. Vraag een medewerker van de dierenwinkel om advies als u twijfelt. Als u nog steeds twijfels heeft, stel uzelf dan de volgende vragen: is het te groot? is het te scherp? kan mijn vogel erin verstrikt raken? of is het giftig?
Een jonge pop probeert haar nieuwe wiel uit
Parkieten hebben een uitstekend kleurwaarnemingsvermogen en vinden gekleurde speeltjes daarom vaak interessanter. Toch mag uw keuze niet alleen hierop gericht zijn, een houten ladder of klimtoestel zal ook voor uren plezier zorgen. Als u voor gekleurd hout kiest, let er dan wel op dat de gebruikte afwerking geschikt is voor parkieten. Parkietenspeeltjes worden gekleurd met natuurlijke voedingskleurstoffen of natuurlijke verf, maar het is altijd goed om het in de dierenwinkel na te vragen. Heeft u enige twijfel, koop het speeltje dan niet. Koop nooit speeltjes die zijn gelakt of geverfd.
Niet-giftige verf, die ook wordt gebruikt voor babyspeelgoed, is veilig. Toch is het veiliger om voor de 'geen verf' regel te gaan.
Koop geen hout of speeltje waaraan smaak is toegevoegd - een raar concept, maar het bestaat. U wilt uw parkieten namelijk niet aanmoedigen om veel hout te eten. Knagen is een spelletje, geen extra maaltijd. Bovendien is er vaak suiker gebruikt om een voorwerp smaak te geven en dit is niet gezond voor vogels en kan bovendien een voedingsbodem zijn voor bacteriën.
Moderne speeltjes en kooi-accessoires van acrylaat plastic zijn een prima, niet-giftig, alternatief voor houten speeltjes. Houd er nog wel altijd rekening mee dat het voorwerp niet te groot of te scherp is en dat uw vogels er niet in verstrikt kunnen raken.
Speelgoed voor in de parkietenkooi
Speeltjes voor in de parkietenkooi zijn in te delen in vier categorieën (en veel speeltjes vervullen meerdere functies): schommelen, klimmen, knagen, onderzoeken.
Schommels voor parkieten
Een parkiet zal alles wat aan het dak van zijn kooi of volière hangt als schommel gebruiken. Een touw, hangspeelgoed of een simpele zitstok/schommel die met een haak aan de spijlen van het dak van de kooi kan worden gehangen zal voor veel actie en schommelplezier zorgen.
U kunt de schommel interessanter maken door er bijvoorbeeld een belletje of ring aan te hangen. Probeer de zitplekken verschillende texturen te geven, bijvoorbeeld een mix van glad hout, gedraaide stokken, plastic en rubber.
Schommelde parkieten
Parkietenspeelgoed: klimmen
Van zelfgemaakte klimstokken tot complexe parcoursen, de keuze is groot. Plastic parkietenspeeltjes uit de dierenwinkel zijn veilig. Kiest u voor geverfd of gekleurd hout, wees er dan zeker van dat dit niet giftig is voor parkieten. Hanteer altijd de regel: zou u het niet aan kinderen geven die erop kauwen, geef het dan ook niet aan uw parkieten. Ook is het natuurlijk altijd het beste om uw kooi accessoires bij een gerenommeerde dierenwinkel te kopen. En wees er zeker van dat het vogelspeeltje geschikt is voor kleine vogels zoals parkieten. Wat geschikt is voor een valkparkiet kan schadelijk zijn voor een grasparkiet.
Een touw om in te klimmen is altijd een favoriet van parkieten, zowel verticaal als horizontaal opgehangen (idealiter allebei). Het touw moet stevig zijn en zonder losse draden. Hierin zouden tenen en snavels verstrikt kunnen raken. Door ze aan het dak van de kooi te hangen fungeren ze tevens als schommel. Lees hieronder meer over waar u op moet letten met parkieten speeltjes van touw.
Parkietenspeelgoed: knagen
U kunt uw parkieten zien als gevederde knaagdieren. Een parkiet heeft het net zo nodig om aan iets te knagen als een gerbil of een muis. Aan deze behoefte komt u met de absolute must-haves als sepia en een mineraalblok al deels tegemoet. Grasparkieten knagen graag tijdens het spelen, dus geef ze hiervoor iets dat geschikt is. Dit kan gewoon een stuk balsahout zijn, maar wees er altijd zeker van dat het hout niet met een giftig middel is behandeld.
Als een pop klaar is om te broeden heeft ze een bijzonder sterke behoefte aan knagen. Door haar een extra knabbel te geven voorkomt u dat ze aan uw favoriete boeken of het behang begint als ze buiten haar kooi is.
Parkietenspeelgoed: verkennen
In dierenwinkels zijn allerlei speeltjes te krijgen, met belletjes, ladders of bengelende delen (zoals kegeltjes, plastic fruit of kleine balletjes). Speeltjes die door vogels kunnen worden 'onderzocht' prikkelen meerdere zintuigen omdat ze geluid maken, bewegen en verschillende texturen hebben. Vogels kunnen er met hun kopjes tegen wrijven (parkieten vinden dit heerlijk), roesten en spelen tegelijk en er met hun snavels tegen tikken. Combineer al deze dingen in één speeltje en u heeft de favoriet gevonden!
Belletjes voor parkieten
Deze dekken alle vier de speelgoed-categorieën: parkieten klimmen erin en schommelen ermee, wrijven hun snavels ertegen en proberen de klepel te pakken te krijgen. U kunt ook belletjes toevoegen aan andere kooi-accessoires zoals de schommel, zitstok of hangspeeltjes. Kies altijd voor een bel die open is van onderen, zodat er geen teennagels in vast kunnen komen te zitten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties