Hoewel alle parkieten verschillende persoonlijkheden hebben, hebben ze bepaald gedrag gemeen. Het is goed om te weten wat normaal en abnormaal gedrag omdat u zo kunt bepalen of alles in de vogelkooi in orde is.
Parkieten gedrag, mannetjes en vrouwtjes
Over het algemeen is er niet veel verschil tussen het gedrag van mannetjes en vrouwtjes. Ze eten, babbelen en vertonen hetzelfde sociale gedrag. Ze kunnen beiden passief of juist agressief zijn, afhankelijk van hun stemming, persoonlijkheid en de omstandigheden. Vrouwtjes hebben een scheller stemgeluid dan mannetjes en krijsen meer. Ook leren vrouwtjes minder makkelijk woorden, al kunnen sommige vrouwtjes ook praten.
Tijdens het paringsseizoen - hoewel 'seizoen' niet echt van toepassing is aangezien dit zowat elk moment van het jaar kan zijn - kunnen beide seksen territorialer worden. Vrouwtjes kunnen te maken krijgen met hormoonschommelingen waardoor een rustige vogel plotseling uw hand kan aanvallen. Gelukkig is de snavel van een parkiet niet echt scherp, dus de kans op een verwonding is klein. Binnen drie tot zes weken zal uw parkiet weer de oude zijn.
Een koppel parkieten
Als de hormonen opspelen zullen parkieten willen paren. En als er geen (welwillende) partner beschikbaar is zal de vogel zijn seksuele drift op zijn speeltjes, voer of zelfs u botvieren. Dit gedrag kan voorzichtig ontmoedigd worden door de parkiet terug in zijn kooi te zetten als het dier gefrustreerd gedrag vertoont. Door de spiegels en potentiële nestplaatsen te verwijderen zal uw vogel zich snel weer zoals anders gaan gedragen.
Parkietengedrag tijdens warm weer
Een parkiet die het te warm heeft zal zijn vleugels wat optillen terwijl hij op zijn zitstok zit. Ook de veren rond zijn snavel kunnen wat opbollen. Als het dier het heel warm heeft kan hij zijn snavel openen en hijgen. Zorg er altijd voor dat uw vogel in zijn kooi een plek in de schaduw heeft waar hij af kan koelen.
Parkietengedrag tijdens koud weer
Een vogel die het koud heeft zal ineengedoken op zijn zitstok gaan zitten en zijn veren opbollen. Zet hem op een warmere plaats als u uw vogels buiten houdt of zorg voor beschutten. Ook kunt u de verwarmer in de volière aanzetten.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties