Bugs Bunny en Peter rabbit doen het zo te zien goed op sappige wortels en sla, MAAR dit is zeker niet alles wat konijnen eten.
Een konijn heeft een gevoelig spijsverteringssysteem, dat betrekkelijk makkelijk in de war kan raken door het eten van verkeerde dingen. Dat leidt o.a. tot diarree. In het wild ontwikkelden konijnen zich in streken met veel begroeiing van lage kwaliteit. Ze brachten veel tijd etend door en hun verteringssysteem zorgde ervoor dat ze het maximale uit hun voer konden halen. Uw konijnen zijn net als wilde konijnen en hun voeding dient dan ook voornamelijk uit gras en hooi te bestaan.
Maar maakt u zich geen zorgen, het is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt! De simpele regel is dat er geen plotselinge verandering in hun voedingspatroon mag worden aangebracht. Als u dus bijvoorbeeld een ander soort konijnenvoer koopt, meng dit dan gedurende de eerste weken met het oude voer alvorens volledig over te gaan op het nieuwe voer.
Konijnen zetten graag hun tanden in hooi
Pellets / mengvoer
Dit is een ‘volledig' voer en bevat alle voedingsstoffen en vitaminen die uw konijnen nodig hebben. Jonge konijnen, d.w.z. jonger dan 5 maanden, groeien heel hard en kunnen het best tweemaal per dag worden gevoerd, daarna is eenmaal per dag voldoende. Hoeveel u voert hangt voor een groot deel af van wat u denkt dat goed is, en is per ras verschillend. Als u bijvoorbeeld ziet dat uw konijnen een beetje dik worden, geef ze dan minder te eten, en als ze meer eetlust lijken te hebben , geef ze dan wat meer!
Er kan echter een nadeel zijn verbonden aan mengvoer. Al ziet het er interessanter uit dan samengeperst voer of pellets, sommige konijnen kunnen kieskeurig zijn en laten bepaalde ingrediënten van hun mengvoer liggen. Als dit het geval is kunt u beter overgaan op pellets. Het ziet er wel wat saai uit, maar uw konijnen zullen het best lekker vinden.
Kom niet in de verleiding om voer te kopen dat voor een ander dier is bestemd. Die zak hamster- of geitenvoer ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar verschillende dieren hebben verschillende behoeften en verkeerd voer kan voor problemen zorgen.
Hooi
Waarom ook nog hooi geven als u al een ‘compleet’ mengvoer gebruikt? Het geeft uw konijnen de onverteerbare stoffen/vezels die ze nodig hebben. Zorg altijd voor voldoende vers hooi. Misschien kunt u dit van een bevriende boer krijgen, of anders kunt u het kopen in de dierenwinkel. Hooi speelt ook een belangrijke rol bij het behouden van gezonde konijnentanden omdat ze erdoor afslijten.
Water
Net als voor ieder ander dier is water ook heel belangrijk voor konijnen. Zorg ervoor dat het water altijd vers is door het dagelijks te vervangen. Tijdens de winter is het belangrijk erop te letten dat het water niet bevriest. Als u dit niet regelmatig kunt controleren, zet de drinkfles dan in het konijnenhok waar de temperatuur boven nul moet zijn. Als uw konijnen niet voldoende kunnen drinken zijn ze minder goed opgewassen tegen de kou.
Groenvoer
In tegenstelling tot veel kinderen zijn alle konijnen dol op groente als onderdeel van hun menu. U kunt ze kool, groene groenten, broccoli, boerenkool, wortelen en verse kruiden geven, maar geef slechts één groentesoort per keer. Teveel verschillende dingen op het menu kan er namelijk voor zorgen dat de spijsvertering van konijnen in de war raakt. Ook mogen konijnen geen sla of andere groenten eten met veel vocht, zoals komkommers of tomaten. Denk eraan dat gras en hooi het belangrijkste onderdeel van hun voeding zijn.
Zoals voor al het nieuwe voer geldt dat u uw konijnen geeft: introduceer geleidelijk
Caecotrofen
Het ziet er misschien niet zo smakelijk uit, maar konijnen eten (wat eruitziet als) hun eigen uitwerpselen! Het voedsel van een konijn doorloopt namelijk twee verteringsfasen. Als u goed kijkt wat er uit het achtereind van een konijn komt, dan zult u zien dat er twee verschillende soorten konijnenuitwerpselen zijn. Het ene soort is rond en tamelijk droog: dat is een keutel. Het andere type, bekend als caecotroof, is in feite het resultaat van de eerste verteringsfase en zit vol voedingsstoffen, dus probeer uw konijnen er niet van te weerhouden het op te eten. Het hoort nu allemaal bij het proces zoveel mogelijk voeding uit het gras te halen.
Als het achterste van een konijn niet schoon blijft, dan is het verstandig meer groente en hooi te geven. Het zogenaamde 'sticky bottom syndrome' is het gevolg van te rijk voedsel. Dit is makkelijk te herkennen omdat een konijn dan veel meer caecotrofen produceert.
Zoetigheid
Net als mensen zijn de meeste konijnen dol op zoetigheid! U zult ze dus misschien graag snoep geven, maar hiervan worden ze al heel gauw dik. Geef nooit snoep dat bedoeld is voor mensen - dit kan erg gevaarlijk zijn voor konijnen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties