De beste manier om het konijn dat u al heeft kennis te laten maken met een nieuw konijnen, is door dit op voor beide konijnen neutraal terrein te doen. Als u het nieuwe konijn in een al bestaand konijnenhok zet leidt dit bijna altijd tot een gevaarlijke vechtpartij. Een goede manier om een nieuw konijn te introduceren is door het konijn dat u al heeft mee te nemen als u een nieuw konijn gaat uitkiezen in een dierenwinkel, bij een fokker of in een opvangcentrum. Als ze goed met elkaar kunnen opschieten neem ze dan samen mee naar huis in dezelfde reismand. Dat schept een band, want ze zijn allebei zenuwachtig in de auto.
Konijnen hebben gezelschap van een soortgenoot nodig – ze vereenzamen wanneer ze alleen worden gehouden
Haal na thuiskomst de konijnen weer bij elkaar vandaan. Het is heel belangrijk dat u ze niet meteen samen in het bestaande konijnenhok zet. Houd ze altijd goed in de gaten als ze bij elkaar zijn en kijk of ze goed met elkaar kunnen opschieten. Als het liefde op het eerste gezicht is kunt u ze die nacht samen in het hok zetten. Zorg er dan wel voor dat er genoeg plekken zijn waar ze aan elkaar kunnen ontsnappen als ze dat willen, en zet 2 voerbakken etc. neer.
Meestal gaat het niet zo vlug en zult u ze vaker voorzichtig kennis met elkaar moeten laten maken. Zorg dus voor een extra hok waarin het nieuwe konijn in de tussentijd kan verblijven. Zet de konijnen zo neer dat ze elkaar kunnen zien en ruiken en leg een paar keutels van de een in het hok van de ander, zodat ze wennen aan een andere geur in hun territorium. Laat ze iedere dag even op neutrale grond kennismaken tot u er zeker van bent dat ze elkaar niets doen. Dan kun u ze bij elkaar zetten.
Denk eraan: door rammen en moeren bij elkaar te houden zonder ze te laten steriliseren, zult u binnen de kortste keren een enorme gezinsuitbreiding hebben. En het fokken van konijnen is iets waar niet te makkelijk over moet worden gedacht.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties