Net als mensen kunnen ook katten wel eens niezen, buikpijn hebben of een verwonding oplopen. En dit is niet zo vreemd wanneer u zich bedenkt waaraan veel katten dagelijks worden blootgesteld. Veel mensen kiezen ervoor om hun kat naar buiten te laten waarbij uw huisdier te maken krijgt met allerlei dingen die hem ziek kunnen maken of verwonden. In dit hoofdstuk kunt u de symptomen van uw kat toetsen aan veelvoorkomende ziekten en leren hoe u voor uw kat kunt zorgen wanneer hij ziek is.
Een mooie jonge kat ondergaat een routinecontrole bij de dierenarts
Overgeven en diaree
Wanneer katten buiten komen is het vrij gewoon dat ze zo nu en dan overgeven en diaree hebben. Uw kat jaagt en eet van alles waardoor zijn maag van streek kan raken.
Meestal is overgeven en diaree niet iets waarover u zich zorgen hoeft te maken en het is vrij eenvoudig te behandelen. Het is in dit geval aan te bevelen uw kat 24 uur niet te voeren. Als uw kat echter vraagt om voer kunt u licht verteerbaar voedsel geven zoals gekookte rijst met kip. Zorg er ook voor dat er voldoende water klaarstaat maar houd in de gaten dat uw kat niet teveel drinkt omdat dit ervoor kan zorgen dat uw huisdier meer gaat overgeven.
Als het overgeven of de diaree langer aanhoudt is het verstandig om met uw kat naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan uw kat iets voorschrijven tegen de misselijkheid.
Blaasgruis
Blaasgruis beschadigt de urinewegen en zorgt voor problemen bij het plassen. De meest voorkomende oorzaak van blaasgruis is een bacteriële infectie maar ook blaasstenen, anatomische problemen, kanker of een blokkade in de urinebuis kunnen de oorzaak zijn. Het kan soms lastig zijn om blaasgruis vast te stellen omdat veel katten buiten en uit uw zich hun plasjes doen.
Symptomen:
- Bloed in de urine
- Pijn tijdens, of moeite met plassen - Uw kat kan door de pijn gaan miauwen
- Veelvuldig urineren
- Urineren op ongebruikelijke plaatsen (buiten de kattenbak)
- Voortdurend wassen rond de genitaliën vanwege pijn en irritatie van de urinebuis
- Niet kunnen urineren
Als u één van de hierboven genoemde symptomen vaststelt moet u uw kat door een dierenarts laten onderzoeken. Afhankelijk van de oorzaak van de urinewegproblemen zal de behandeling bestaan uit een antibioticakuur of een operatie om de blaasgruis te verwijderen. Door uw kat natvoer in plaats van droogvoer te geven en regelmatig plassen aan te moedigen kunt u de symptomen verzachten, al zult u nog altijd met uw kat naar de dierenarts moeten.
Bovenste luchtwegen infecties
Bacteriële en virale infecties in de luchtwegen van een kat komen vrij vaak voor. Katten met een platte snuit zoals de Pers of de Himalayan zijn met name gevoelig voor infecties van de bovenste luchtwegen. Infectie van de bovenste luchtwegen komt vaak voor wanneer veel katten samen worden gehouden, zoals in een pension, opvang of wanneer er veel katten onder hetzelfde dak leven. Deze infecties worden doorgaans veroorzaakt door virussen en verspreiden zich door hoesten, niezen en het delen van een water- of voerbak. De twee meest voorkomende virussen die katten kunnen oplopen zijn het Feline Calicivirus en het Feline Herpesvirus, verantwoordelijk voor 80-90% van alle besmettelijke bovenste luchtwegproblemen.
Symptomen:
- Niezen
- Hoesten
- Loopneus/afscheiding uit de neus
- Verstopte neus
- koorts
- Kwijlen
- verminderde eetlust
- Depressie
Virale infecties kunnen soms overgaan in bacteriële infecties waardoor het probleem verergert. Het is van belang om met uw kat naar de dierenarts te gaan wanneer uw kat één van de bovenstaande symptomen heeft om te voorkomen dat het probleem zich verder ontwikkelt. Behandeling bestaat doorgaans uit een antibioticakuur om de infectie te stoppen en soms zal een kat apart moeten worden gehouden om te voorkomen dat andere katten de infectie oplopen.
Oogproblemen
Ook oogproblemen komen bij katten vrij vaak voor. De meest voorkomende ooginfecties zijn conjunctivitis (bindvliesontsteking), uitstulping van het derde ooglid, keratitis (hoornvliesontsteking), cataracts (staar), glaucoom (groene staar), uitpuilende ogen, netvliesaandoeningen en tranende ogen.
Symptomen die mogelijk duiden op een ooginfectie zijn;
- Roodheid
- Uitpuiling/zwelling
- Afscheiding
- Tranende ogen
- Troebele ogen
- Gesloten of deels gesloten ogen
Als u bij uw kat één van bovenstaande symptomen vaststelt is het van belang dat u met uw huisdier naar de dierenarts gaat. Behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de ooginfectie. Waarschijnlijk zult u oogdruppels krijgen die u bij uw kat moet toedienen, al is soms een operatie noodzakelijk. Klik hier voor meer informatie over hoe u de ogen van uw kat kunt controleren.
Nierziekten
Helaas komen nierziekten vrij vaak voor bij katten, zeker naarmate ze ouder worden. Dit komt omdat katten veel minder vaak urineren dan bijvoorbeeld honden en mensen. De nieren van katten verwerken geconcentreerde urine waardoor deze constant hard moeten werken. Wanneer een nierziekte niet tijdig wordt behandeld kan dit uw kat fataal worden.
Symptomen die duiden op nierfalen of nierinfecties zijn onder andere:
- Geen eetlust
- Gewichtsverlies
- Overgeven
- Diaree
- Dehydratie
- Verandering in waterconsumptie
- Pijn bij het aanraken van het gebied rond de nieren
- Moeite met plassen
- Pijn tijdens het plassen
- Het niet gebruiken van de kattenbak/urineren op ongebruikelijke plaatsen
- Troebele urine/bloed in de urine
Als u het vermoeden heeft dat uw kat een nierinfectie heeft is het van belang dat u met uw huisdier naar de dierenarts gaat. Sommige nierinfecties kunnen de dood tot gevolg hebben maar als ze op tijd worden vastgesteld en behandeld kan een kat volledig herstellen.
Botbreuken
Het kan gebeuren dat een kat een botbreuk oploopt, zeker wanneer hij naar buiten kan en blootgesteld wordt aan gevaren. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding met een auto of wanneer een afstand of hoogte van een sprong verkeerd is ingeschat. Wanneer een kat iets breekt is dit vaak een dijbeen (femur), de kaak, staart, heup (pelvis) of een ruggenwervel. De breuk kan in ernst variëren van een haarscheurtje tot een open botbreuk (waarbij het bot door de huid steekt).
Symptomen van een botbreuk
- Verbaal - miauwen, huilen, roepen
- Niet lopen of het niet belasten van een poot
- Geen eetlust
- Zichzelf niet meer wassen
- Zwelling rond de breuk
Als uw kat iets heeft gebroken is het van belang dat u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat. Behandeling hangt af van de ernst van de breuk. Soms zal een operatie noodzakelijk zijn en in andere gevallen is het voldoende om uw kat gedeeltelijk te immobiliseren door het dragen van gips of een spalk voor 4-6 weken. Het is tijdens het helingsproces van belang dat uw kat zo min mogelijk beweegt. De dierenarts zal u hierover meer informatie geven.
Diabetes
Diabetes is een vrij gangbare ziekte bij katten, zeker naarmate ze ouder worden. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt vrijgegeven, via het bloed wordt vervoerd en energie geeft. Net als mensen kunnen ook katten lijden aan diabetes type 1 en type 2. Bij type 1 diabetes produceert de alvleesklier niet voldoende insuline, waardoor de hoeveelheid glucose die de cellen kan binnendringen beperkt is. Bij type 2 diabetes (dat het vaakst voorkomt bij katten) reageren de cellen in het lichaam niet op de insuline, zodat ook in dit geval de cellen de glucose niet benutten. Diabetes kan dodelijk zijn als het niet wordt opgemerkt maar is goed te behandelen en zal dan de kwaliteit van het leven uw kat niet beïnvloeden. De symptomen van diabetes veranderen wanneer de ziekte niet wordt behandeld.
Symptomen in een vroeg stadium:
- Vaker urineren
- Overmatig drinken en eten
Symptomen in een later stadium:
- Geen eetlust
- Overgeven
- Zwakte
- Adem ruikt naar aceton
- Dehydratie
- Zware ademhaling
- Lethargie
- Coma
Als uw kat één van de bovenstaande symptomen heeft, ga dan naar de dierenarts. Hier zal een bloed- of urinetest worden gedaan om de glucoselevels te onderzoeken om zo snel vast te kunnen stellen of uw kat diabetes heeft. Behandeling zal bestaan uit het dagelijks toedienen van insuline-injecties en het reguleren van het dieet van uw kat. Uw dierenarts zal u tonen hoe u de injecties moet toedienen. De naalden zijn zeer klein en scherp en uw kat zal er dus niet erg veel ongemak van ondervinden en waarschijnlijk snel wennen aan de injecties.
Tandvleesaandoeningen
Tandvleesaandoeningen komen in één of andere vorm voor bij 85% van de katten ouder dan 2 jaar. Tandvleesaandoeningen kunnen worden voorkomen door de tanden van uw kat dagelijks te poetsen. Klik hier voor meer informatie over hoe u dit kunt doen. Er zijn twee typen tandvleesaandoeningen; gingivitis en periodontitis. Een tandvleesaandoening is het gevolg van een opbouw van tandplak dat verhardt tot calculus (tandsteen) en irritatie van het tandvlees veroorzaakt. Calculus is een harde bruine of gele substantie bestaande uit een mix van calcium fosfaat en carbonaat. Dit veroorzaakt zowel gingivitis als periodontitis.
Gingivitis
Gingivitis is een ontsteking en terugtrekking van het tandvlees. Dit wordt veroorzaakt door de opbouw van tandsteen waarbij het tandvlees omhoog wordt geduwd. In de kleine holtes in het tandvlees kan voedsel terecht komen. Bacteriën gedijen hier goed en veroorzaken een ontsteking.
Symptomen:
- Rood of gezwollen tandvlees
- Teruggetrokken tandvlees
- Ophoping van tandsteen
Periodontitis
Ernstige gingivitis kan zich ontwikkelen tot periodontitis, de infectie van de tandwortel. Dit kan leiden tot het uitvallen van tanden en kan pijnlijke abcessen in de mond veroorzaken.
Symptomen:
- Stinkende adem
- Ontstoken tandvlees
- Aan voer likken of helemaal niet eten
- Gewichtsverlies
- Ernstige opbouw van tandsteen
- Ophoping van pus in het tandvlees
- Verliezen van tanden
- Abcessen
De behandeling van tandvleesaandoening bestaat uit het professioneel laten reinigen van de tanden door een dierenarts. De dierenarts zal de tanden polijsten, het tandsteen verwijderen, de pusophopingen draineren en beschadigde tanden verwijderen. Nabehandeling dient te bestaan uit een goede verzorging van de tanden. Door dagelijks de tanden van uw kat te poetsen kunt u toekomstige tandproblemen voorkomen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties