Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vaccinaties voor katten

Zoals dat ook voor mensen geldt, kunnen bepaalde kattenziektes worden voorkomen door een inenting. Veel mensen zien hun kat als een deel van het gezin, en willen hun huisdier net als de andere gezinsleden beschermen. Vaccinaties zijn relatief goedkoop en zeker een stuk minder duur dan de behandeling van een ziekte die voorkomen had kunnen worden. Voor meer informatie over de kosten van vaccinaties voor katten en andere dierenartskosten, klik hier.


A ginger tabby cat having a vaccination
Een rode tabby kat wordt ingeënt

Welke vaccinaties heeft mijn kat nodig?

Hieronder vindt u een overzicht van de ziektes waarvoor vaccinatie wordt aanbevolen:

  • Kattenziekte (Feline panleukopenie)
  • Niesziekte (Feline herpes virus)
  • Niesziekte (Feline calicivirus)
  • Leukose (Feline leukemie virus)

Andere ziektes waarvoor uw kat misschien ingeënt moet worden (bijvoorbeeld wanneer uw kat overzees reist) zijn:

  • Feline bordetella
  • Feline chlamydophila
  • Rabiës (hondsdolheid)

Vaak wordt vaccinatie tegen kattenleukemie alleen aanbevolen wanneer katten naar buiten gaan.


Hoe werken kattenvaccins

Hoe vaccins werken kan worden bekeken op individueel- en groepsniveau.

Individueel - Kattenvaccinaties zijn ongeveer hetzelfde als vaccinaties voor mensen, waarbij een dode of verzwakte ziekteverwekker in de kat wordt geïnjecteerd (zodat de kat niet werkelijk ziek wordt).

Het lichaam van de kat herkent de dode/verzwakte ziekteverwekker als een bedreiging, en het immuunsysteem reageert hierop door antilichamen aan te maken (moleculen die de ziekte aanvallen). Deze antilichamen blijven aanwezig in de bloedstroom van uw kat. Als een kat niet gevaccineerd is en de ziekte oploopt, kan de reactie van het lichaam tegen de ziekte traag zijn (een aantal weken) waardoor er ernstige symptomen optreden. Wanneer een kat wel is gevaccineerd en in aanraking komt met de ziekte, zal hij in staat zijn de ziekte snel af te weren waardoor er amper symptomen optreden. De antilichamen in het bloed staan immers klaar om de ziekte af te weren.


A grey tabby cat having its first vaccination injection
Een grijze cyperse kat krijgt zijn eerste inenting

Groep - Vaccinaties werken ook op basis van groepsimmuniteit (ook kudde-immuniteit of collectieve immuniteit genoemd). Kort samengevat houdt dit in dat wanneer een groot percentage van de bevolking is gevaccineerd, er een lage kans bestaat dat een individu (zelfs niet-gevaccineerd) de ziekte zal krijgen. Wanneer er in een dorp bijvoorbeeld 100 katten leven en 90 van hen zijn gevaccineerd tegen kattenziekte, dan is de kans groot dat de ziekte al wordt vernietigd voordat het over kan gaan op niet-gevaccineerde individuen.


Wanneer moet een kat worden gevaccineerd?

Als u een kitten koopt is de kans groot dat hij zijn eerste vaccinaties als heeft gehad voordat u hem mee naar huis neemt. Sommige kittens zullen zelfs hun tweede inenting al hebben gehad, afhankelijk van hun leeftijd. Kittens krijgen hun eerste vaccinatie wanneer ze 8-9 weken oud zijn, en de tweede set 3-4 weken later.


A beautiful young kitten having a vaccination injection
Een brave kitten krijgt zijn vaccinaties

Als uw kitten beide vaccinaties nog niet heeft gehad, dan is het noodzaak dit zo snel mogelijk te laten doen. Het is sowieso verstandig om een nieuwe kitten door de dierenarts te laten onderzoeken, en vaak kan de check-up worden gecombineerd met hun vaccinaties.


Wanneer heeft uw kat zijn boostervaccinatie nodig?

Boosters (herhaalprikken) zijn doorgaans jaarlijks. Toch is het altijd verstandig dit bij uw dierenarts na te vragen en bij te houden welke vaccinaties uw kat wanneer heeft gehad. Als u met uw kat de grens overgaat of wanneer hij naar een pension moet als u er niet bent, dan zult u bewijs moeten kunnen voorleggen dat de vaccinaties van uw kat up to date zijn.


A cat getting a booster vaccination at the vets
Een kat krijgt een boostervaccinatie bij de dierenarts

Hoe worden vaccinaties bij katten toegediend?

Vaccinaties worden onder de huid door middel van een injectie toegediend. Waarschijnlijk pakt de dierenarts het nekvel van uw kat en brengt de naald van de spuit in de huid om het vaccin vervolgens te injecteren.


A ginger and white cat getting an injecting at the vets
Een rood-witte kat krijgt een injectie bij de dierenarts

Bijwerkingen van kattenvaccins

Vaak zal een kat nauwelijks tot geen bijwerkingen van het vaccin ervaren. De meeste katteneigenaren zullen het ermee eens zijn dat de voordelen van een vaccinatie opwegen tegen de kleine kans op bijwerkingen. Maar mocht uw kat een heftige reactie geven op een vaccinatie, dan is het van belang dat u weet wat er aan de hand is en wat u in dit geval moet doen.


An adorable young kitten playing outside
Een schattige kitten speelt buiten

Symptomen die zich na een vaccinatie voor kunnen doen maar waarvoor u niet naar de dierenarts hoeft (tenzij ze meer dan 24 uur aanhouden) zijn onder andere:

  • Zwelling of gevoeligheid van de huid rond de plaats van de injectie
  • Lichte koorts
  • Verminderde eetlust
  • Minder energie
  • Niezen, hoesten, loopneus en andere milde ademhalingsproblemen

Symptomen die minder vaak voorkomen en waarmee u terug naar de dierenarts moet zijn onder andere:

  • Aanhoudend overgeven
  • Jeukende huid met bultjes/uitslag
  • Zwelling van het gezicht en de snuit
  • Ernstig hoesten en moeite met ademhalen
  • Plotseling ineenzakken

Over het algemeen zijn vaccinaties volledig veilig en krijgt slechts een kleine minderheid last van ernstige bijwerkingen. Het risico dat uw kat een ziekte oploopt is vele malen groter dan de kans op een slechte reactie op een vaccin.



Reacties

Er zijn nog geen reacties