Bijna alles dat leeft kan te maken krijgen met parasieten. Van bomen tot mensen... er is altijd wel een organisme dat zich heeft ontwikkeld om zich te voeden van de biologische bronnen van anderen. Per definitie is een parasiet een levend organisme dat zich ten koste van een ander organisme voedt en in stand houdt.
Katten zijn zeker niet immuun voor parasieten. Hieronder vindt u een overzicht van de vier meest voorkomende parasieten bij katten.
Een mooie rood-witte kat krabt zich
Vlooien
Vlooien zijn de parasieten die het meest voorkomen bij katten. U zult er waarschijnlijk van gruwelen wanneer u ontdekt dat er vlooien zowel op uw kat leven als in uw huis. Door uw kat tegen vlooien te behandelen, het tijdig vast te stellen wanneer uw kat vlooien heeft en door snel te handelen kunt u voorkomen dat u uw meubels en tapijt moet vervangen. En u voorkomt dat uw kat erg ongelukkig wordt.
Overdracht
Katten krijgen vlooien van elkaar, van andere dieren en wanneer een kat in aanraking komt met bijvoorbeeld meubels die besmet zijn met vlooien. Vlooien leven in de vacht van dieren en kunnen wel 30cm springen. Zo kunnen ze makkelijk van het ene dier naar het andere komen. Dit verklaart waarom katten zo makkelijk besmet raken met vlooien.
Een vrouwelijke vlo kan wel 50 eitjes per dag op de huid van uw kat leggen. Deze eitjes kunnen makkelijk van de kat op meubels, vloerbedekking of kattenmandjes terecht komen. Hier ontwikkelen de eitjes zich van een larve tot een volwassen vlo. Vlooien voelen de aanwezigheid van warmbloedige dieren, springen erop en voeden zich.
Symptomen
Hieronder vindt u een overzicht van de symptomen die erop wijzen dat uw kat vlooien heeft:
- Hevig krabben en/of knauwen aan de vacht
- Kale plekken of haaruitval
- Voortdurend wassen
- Rusteloosheid
- Vermijden van hun kattenmand of ruimtes met vloerbedekking (als katten bepaalde ruimtes in verband brengen met vlooienbeten kunnen ze deze plekken blijvend gaan vermijden)
- Wondjes, schilferige huid, rode plekken, uitslag
- Kleine zwarte puntjes in de vacht van uw kat (uitwerpselen van vlooien)
- Kleine rode/bruine/zwarte beestjes in de vacht van uw kat (de vlooien zelf)
- Vermindering spiermassa, lethargie, bleek tandvlees. In extreme gevallen kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken
Behandeling
Vlooien zijn heel makkelijk te behandelen. U kunt een vlooienbehandeling online, in een dierenwinkel of bij de dierenarts kopen. Een vlooienbehandeling is meestal een 'spot on' behandeling en bestrijdt vaak vlooien, teken en soms ook oormijten. Voor meer informatie over het toedienen van een spot on behandeling, klik hier en scroll naar beneden.
Een cyperse kat krabt zich met zijn achterpoot
Teken
Teken komen vrij veel voor. Deze parasieten zult u het vaakst op uw kat aantreffen tijdens de lente- en zomermaanden.
Besmetting
Teken wachten in hoog gras of bosjes tot een warmbloedig dier passeert. Ze kruipen door de vacht richting de huid om zich hier met hun kop aan hun gastheer te hechten. Hier voeden ze zich met het bloed van het dier waarbij ze kunnen opzwellen tot het formaat van een erwt.
Symptomen
Katten zullen zelden symptomen hebben wanneer ze een teek hebben. De beste manier om erachter te komen of uw kat een teek heeft is door hem regelmatig te inspecteren. Teken bevinden zich meertal rond de kop of in de nek van een kat. Ze zijn grijs, bruin, zwart of crèmekleurig en kunnen erg klein zijn (speldenkop) of vrij groot (erwt) en alles hier tussenin.
Behandeling
Omdat teken zich niet zo snel voortplanten als vlooien zult u meestal maar één teek op uw kat aantreffen, zeker als u uw kat regelmatig controleert. Als dit zo is en uw kat geen last heeft van vlooien dan kan de behandeling eenvoudigweg bestaan uit het verwijderen van de teek. Dit kunt u zelf doen of door uw dierenart laten doen. Als u er onzeker over bent of u zelf in staat bent de teek goed te verwijderen dan is het verstandig om dit door een dierenarts te laten doen. Als een teek niet op de juiste manier wordt verwijderd kan dit leiden tot infecties en abcessen. Voor meer informatie over het verwijderen van teken, klik hier.
Als u ziet dat uw kat meerdere teken en/of vlooien heeft kunt u een spot on behandeling toedienen om deze parasieten te bestrijden. Spot on behandelingen geven uw kat een constante bescherming tegen teken door ze te vergiftigen en te doden wanneer ze uw kat bijten. Dit is daarom waarschijnlijk de meest geschikte behandeling waneer uw kat regelmatig teken heeft. Voor meer informatie over het toedienen van een spot on behandeling bij uw kat, klik hier en scroll een beetje naar beneden.
Oormijten
Veel mensen zijn verrast wanneer ze horen dat oormijten parasieten zijn die veel bij katten voorkomen. Deze kleine beestjes leven in het oor (zowel in als buiten de gehoorgang) en voeden zich met de huid en het oorsmeer.
Infectie
Oormijten verspreiden zich makkelijk van de ene naar de andere dier, bijvoorbeeld wanneer een kat een muis met oormijten vangt. Gelukkig kunnen mensen geen last krijgen van oormijten, dus hoeft u bij het lezen van deze informatie geen jeuk te krijgen.
Symptomen
Hieronder vindt u een overzicht van symptomen die erop kunnen wijzen dat uw kat last heeft van oormijten:
- Regelmatig schudden met de kop
- Constant krabben aan de oren
- Pijnlijke, bloedende plekken rond de oren van uw kat (veroorzaakt door constant krabben)
- Stinkende oren
- Vuile/vettige oren
Als uw kat één of meer van bovenstaande symptomen heeft dan is het aan te raden om uw kat door een dierenarts te laten onderzoeken.
Behandeling
Oormijten zijn vrij eenvoudig te behandelen maar een bezoek aan de dierenarts kan wel noodzakelijk zijn. Een dierenarts kan naast een spot on behandeling bijvoorbeeld ook oordruppels voorschijven (vaak ook te verkrijgen in een (online) dierenwinkel. Voor meer informatie over het toedienen van oordruppels en een spot on behandeling, klik hier.
Wormen
Katten kunnen last krijgen van rondwormen, lintwormen en haakwormen. Twee soorten rondwormen komen verreweg het meest voor: Toxocara cati en Toxascaris leonina. Alle wormen geven ongeveer dezelfde symptomen en hebben een vergelijkbare behandeling nodig.
Besmetting
Katten raken besmet met wormen wanneer ze wormeneitjes binnenkrijgen, ze door een besmette vlo worden gebeten of wanneer ze een dier opeten dat besmet is (tussengastheer). De wormen leven in de dikke darm en hun ontlasting bevat wormeneitjes.
Het komt heel vaak voor dat kittens besmet raken met Toxocara cati rondwormen wanneer ze bij hun moeder drinken. Wormen kunnen namelijk worden overgedragen via de melk. Wanneer een moederkat besmet is heeft zij inactieve wormenlarven in haar lichaamsweefsel die zich verplaatsen naar haar borstklieren wanneer ze zwanger is. Omdat dit zo vaak voorkomt wordt standaard aanbevolen kittens een wormenkuur te geven voordat ze het nest verlaten.
Symptomen
Hieronder vindt u een overzicht van symptomen die erop kunnen wijzen dat uw kat besmet is met een type worm:
- Opgezwollen buik
- Regelmatig overgeven
- Diarree
- Bloed in de ontlasting
- Minder energie
- Eitjes of wormen in de ontlasting
- Buikpijn
- Jeukend achterste
Behandeling
Wormen kunnen worden bestreden met een wormenkuur. Er is een uitgebreid aanbod, meestal in vloeibare- of pilvorm. Behandeling zijn online, in de dierenwinkel en bij de dierenarts te verkrijgen. Deze behandelingen doden de wormen maar bieden geen blijvende bescherming. U zult daarom de behandeling opnieuw moeten toedienen wanneer er sprake is van een nieuwe besmetting. Voor meer informatie over het toedienen van pillen en vloeibare medicatie bij katten, klik hier.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties