Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe communiceren honden?

Dachshund being read to by a girl on Omlet’s Bolster Dog Bed

Ontdek hoe communicatie tussen mens en hond verschilt.

Honden zijn meer dan loyale metgezellen: ze zijn van nature communicatief sterk. Of het nu gaat om geluid, beweging of houding, honden kunnen zich op verschillende manieren uiten. Door hun communicatiewijze te begrijpen, kunnen we een diepere band met onze hond opbouwen. Maar hoe communiceren honden? Ga met ons mee op ontdekkingsreis naar de subtiele en niet zo subtiele taal van de hond, want deze taal spreekt boekdelen voor degenen die weten hoe ze ernaar moeten luisteren.

Vormen van communicatie in honden

Als je de fijne kneepjes van de communicatie van honden begrijpt, dan duik je in een levendige wereld waarin je geen woorden nodig hebt. Honden bezitten een complexe taal die spraak overstijgt en met wat scherpe observatie kun je makkelijk begrijpen wat ze proberen te vertellen.

Geluid

Geluiden bevatten een aanzienlijk deel van het communicatierepertoire van een hond. Van enthousiast geblaf tot subtiel gejank: elk geluid is een unieke manier om zich te kunnen uitdrukken. Blaffen is niet alleen blaffen. Het is communiceren met een variërende toon, toonhoogte en duur. Honden gebruiken het blaffen om emoties over te brengen en deze kunnen variëren van opwinding tot bezorgdheid of zelfs gewoon een verlangen om buiten een wandeling te maken. Als huisdier-ouder leren we elke blaf identificeren, zodat we de behoeften en emoties van onze hond beter kunnen ontcijferen.

Geur

Het diepste aspect van communicatie met honden ligt misschien wel in hun reukvermogen. Honden zien en horen de wereld niet alleen, maar ze ruiken hem ook. Geur is de ruggengraat van hondencommunicatie en met het snuffelen wordt een schat aan informatie onthuld. Als honden elkaar begroeten, snuffelen ze niet alleen aan elkaars achterkant, maar er ontstaat ook een complexe uitwisseling van identiteit, emotie en sociale hiërarchie. Gelukkig wordt deze vorm van communicatie bewaard voor andere honden, en niet voor mensen.

Maar dit scherpe reukvermogen is niet alleen een hulpmiddel. Het is een toegangspoort tot het begrijpen van de ragfijne sociale structuur. De meeste mannetjes zullen tijdens een wandeling veel plassen, zodat ze hun geur kunnen achterlaten voor andere honden die ze tegen kunnen komen. Dankzij de feromonen in de urine bakenen ze hun territorium af. Het is de manier waarop een hond zegt: ‘Hey! Ik was hier eerst!’

Lichaamstaal

Als je een levensecht schilderij wilt maken over de emoties van een hond, dan spreekt hun lichaamstaal boekdelen. De lichaamstaal van een hond laat bijna elke emotie zien die hij heeft, van vreugde, tot angst tot tevredenheid. Een kwispelende staart kan eruit zien als een teken van blijdschap, maar als je de snelheid, richting en het postuur van de hond begrijpt, dan ontdek je wat hij echt voelt.

Als de hond een ontspannen houding of speelse buiging laat zien, dan is dit een open uitnodiging. Dit kan betekenen dat de hond klaar is om te spelen, lekker op de bank te kruipen of gewoon bij je voeten wil blijven zitten terwijl je aan het werk bent. Een verlaagd hoofd of een ingetrokken staart kan duiden op huivering of onderdanigheid. En als een hond ongewoon gedrag vertoont, zoals verstoppen, overmatig hijgen zonder inspanning, of als hij interactie vermijdt, kan dit wijzen op ongemak, angst of ziekte. Kijk altijd goed naar het lichaam van de hond als hij zich op een bepaalde manier gedraagt, zodat je zijn lichaamstaal met de tijd leert begrijpen.

Verschillende communicatie per ras

Mensen uit verschillende landen spreken een verschillende taal en het komt vast niet als verrassing dat verschillende hondenrassen ook verschillend communiceren. Van het gezellige, expressieve geblaf van de vocale Husky tot de meer raadselachtige aanwijzingen van de Basenji: elk hondenras laat zijn eigen, unieke flair zien tijdens het communiceren.

Bordercollies staan bekend als de brainiacs van de hondenwereld, omdat ze op een ongeëvenaard intelligente manier communiceren. Dit instinctieve ras gebruikt een mix van oogcontact, lichaamspositie en een indrukwekkend repertoire van blaffen en jammeren om een ingewikkelde boodschap over te brengen. En aan de andere kant staat de Deense Dog die de voorkeur geeft aan een beheerste communicatiestijl waarbij hij vertrouwt op zijn vorstelijke postuur en zachte duwtjes om zijn gevoelens over te brengen.

Deze verschillende communicatiestijlen zijn geen toeval; ze weerspiegelen eeuwen van selectief fokken waarbij niet alleen het uiterlijk van de hond tot stand is gekomen, maar ook de manier waarop hij zich uitdrukt. Door de verschillende dialecten te begrijpen en waarderen, ontstaat er een extra laagje fascinatie in de relatie tussen mens en hond die ons in staat stelt om een nog diepere band te creëren met onze expressieve viervoeters.

Communicatie: Hond vs. Mens

Honden zijn de ultieme gesprekspartners en bezitten het bijzondere vermogen om hun communicatie af te stemmen op het publiek. Hun gesprekken met medehonden zijn een combinatie van zintuigen en lichaamstaal om gedachten over te brengen. Laag gegrom en het laten zien van de tanden is bijvoorbeeld een waarschuwing voor de andere hond om zich terug te trekken. Omgekeerd is het kwispelen en omrollen een verlangen om samen te spelen en plezier te hebben.

Maar de communicatie van een hond met zijn mens is meer op empathie en menselijk begrip gericht dan hoe hij met zijn mede-honden ‘’spreekt’’. Honden ontcijferen ons gedrag intuïtief en passen hun taal aan om te resoneren. Staartbewegingen gaan van uitbundige begroetingen tot een voorzichtige ‘hallo’, wat vertrouwen, opwinding of de behoefte aan aandacht laat zien. En als een hond diep in je ogen kijkt, dan is dat de ultieme manier van een hond om zijn liefde te tonen en dat overstijgt alle woorden.

Omlet en jouw hond

Begrijpen hoe honden communiceren is essentieel om een sterke band op te bouwen. Bij Omlet herkennen we de nuances van de communicatie van honden en ontwerpen we producten met een scherp begrip over het gedrag van honden. Van onze unieke Fido Studio hondenbench tot onze designer halsbanden en de meest comfortabele hondenmanden: Wij maken producten die ervoor zorgen dat honden zich vrij kunnen uiten. Door items te creëren die resoneren met de communicatiestijl van een hond, maakt Omlet de weg vrij voor een harmonieuze relatie tussen huisdieren en hun mensen.

A cocker spaniel relaxing on their Omlet Bolster Dog Bed

Sommige honden, zoals deze Engelse Cockerspaniël vinden niets fijner dan wegkruipen op hun Bolsterbed van Omlet.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties