Het kan lastig zijn om uit alle prachtige rassen een hond te kiezen die het beste bij jullie gezin past, maar daarna volgt een andere, iets makkelijkere keuze: wil je een mannetje of een vrouwtje? De verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes kunnen heel duidelijk zijn en het is belangrijk dat je het geslacht kiest dat goed bij het gezin en jullie levensstijl past. Deze gids zal uitleggen wat de verschillen zijn tussen mannetjes en vrouwtjes, zodat je kunt beslissen welke het beste bij je past. Kies het geslacht van de hond niet op basis van beschikbaarheid, want dan raak je misschien teleurgesteld.
Terriër zit buiten op zijn Omlet Bolsterbed in de print Gardenia Porcelain.
Voor- en nadelen van mannetjeshonden
Over het algemeen zijn mannetjes wat groter en hebben ze meer training nodig. Ze worden beschouwd als meer complete gezinshonden en kunnen zich beter aanpassen aan verschillende soorten situaties. Maar een mannetje moet altijd de ruimte hebben voor lichaamsbeweging. Zorg ervoor dat hij niet kan ontsnappen - vooral als er een loopse dame in de buurt is.
- Goed met kinderen? - Mannetjeshonden zien kinderen meer als speelkameraad dan als kind en daardoor kunnen ze soms wat onstuimig zijn. Dit varieert van ras tot ras en sommige honden kunnen ook heel lief en beschermend zijn naar kinderen. Het is belangrijk om je kinderen te leren hoe ze zich moeten gedragen rondom honden, en de hond zelf moet getraind worden om rustig te blijven rondom kinderen en geen grenzen over te gaan.
- Temperament - Mannetjes zijn meestal aanhankelijk en genieten van alle aandacht die ze krijgen. Ze zijn van zichzelf minder geneigd om wat afstand te nemen en zullen alle liefde die jij hebt te geven, graag tot zich nemen. Het is belangrijk om te weten dat ook het ras een grote rol speelt in het temperament van de hond. Het is dus belangrijk om verschillende hondenrassen te onderzoeken zodat je er eentje kiest die bij jullie gezin en levensstijl past.
- Training - De meerderheid van de mannetjeshonden doet er wat langer over om volwassen te worden dan de vrouwtjes. Het kan lastiger zijn om hun aandacht vast te houden tijdens het trainen, maar dit wordt makkelijker als je weet waar de hond van houdt. Maar: er zijn meer mannetjes dan vrouwtjes die hondenshows hebben gewonnen, dus misschien kun je wat tijd investeren in de training. Wie weet verrast de hond iedereen die aan hem twijfelt.
Voor- en nadelen van vrouwtjeshonden
Vrouwtjes (teven) zijn wat beter te trainen en zijn minder snel afgeleid. Ze zijn ook beter te socialiseren met andere honden, maar pas op als je het vrouwtje introduceert aan een mannetje dat niet gecastreerd is. Het mannetje kan onstuimig zijn en er is een kans op onbedoeld paren.
- Goed met kinderen? - Sommige mensen zullen, als ze kinderen hebben, een vrouwtjeshond kiezen in plaats van een mannetje, omdat er vaak wordt gedacht dat vrouwtjes beschermend zijn tegenover kleine kinderen. Hun beschermende moederinstinct zorgt ervoor dat ze kinderen zien als hele grote puppy’s en dit maakt ze een goede keuze voor gezinnen.
- Temperament - Over het algemeen hebben vrouwtjes de neiging om wat onafhankelijker te zijn dan mannetjes en ze vragen niet zoveel aandacht. Ze houden net als mannetjes van een grote knuffel, maar kunnen zich ook terugtrekken als ze wat rust willen.
- Training - Er wordt altijd gezegd dat vrouwtjes makkelijker te trainen zijn dan mannetjes, omdat ze minder snel afgeleid zijn. Dit is misschien het geval, maar als je kijkt naar de geschiedenis van winnaars bij hondenshows, dan is een groot percentage toch mannelijk. Je moet er ook rekening mee houden dat loopse vrouwtjes bijna niet te trainen zijn. Je kunt vanaf acht weken beginnen met een simpele hondentraining en als je er zo vroeg mee begint, dan groeit de hond op tot een volwassen hond met zelfvertrouwen.
Moet ik een mannetjes- of vrouwtjeshond nemen als ik al een mannetje heb?
Dit is een vraag waar veel hondeneigenaren mee worstelen. Honden zullen meestal beter opschieten met een hond van het andere geslacht. Als mannetjes samen worden gezet, gaan ze toch vaak de strijd aan voor dominantie. Dit is meestal niet zo erg als bij twee vrouwtjeshonden, maar die kunnen het lastig vinden om te bepalen wie het alfavrouwtje is.
Uiteindelijk hangt het van de hond en het temperament af. Als je twee honden van hetzelfde geslacht neemt, dan is het verstandig om een jonge pup te introduceren, want een oudere hond voelt zich minder snel bedreigd door een puppy.
Voor de hond zorgen met Omlet
Of je nu een mannetje of vrouwtje hebt, de hondenproducten van Omlet zijn ontwikkeld om aan de behoeften van ieder huisdier te voldoen. Van comfortabele hondenmanden, tot benches en halsbanden. Onze producten zijn ontwikkeld om jouw hond ultiem comfort te bieden en te ondersteunen in alle levensfasen.
Reacties
Eva, 16 januari 2020
waarom wint een mannetjes hond vaker