Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Veelvoorkomende hondenziektes

In dit hoofdstuk vindt u een overzicht van veelvoorkomende hondenziekten en de symptomen waaraan u deze ziektes kunt herkennen.

Het is erg moeilijk om infectieziekten te voorkomen. De grootste kans op infecties is op plaatsten waar veel honden samen zijn, zoals hondenkennels of hondenshows. Besmettelijke ziektes verspreiden zich via de lucht. Uw hond kan een ziekte oplopen door voerbakken, manden, kammen, besmette insecten of dieren met open wonden.


A cute little Terrier lying down outside
Een schattige kleine terriër ligt buiten op de grond

Canine Coronavirus

Het Canine Coronavirus is een zeer besmettelijke darminfectie die zowel wilde als gedomesticeerde honden treft. Het virus beperkt zich tot de bovenste 65% van de dunne darm. Vaak zullen er geen symptomen optreden en zal de infectie vanzelf overgaan. De infectie kan echter schadelijk zijn voor puppy’s en honden die andere infecties hebben zoals parvovirose.

Symptomen: bij volwassen honden zijn er vaak geen symptomen, maar wanneer deze er wel zijn zal uw hond overgeven, diarree hebben en uitdrogen. Behandeling bestaat uit het toedienen van extra vloeistoffen en elektrolyten.

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw puppy besmet is met het Coronavirus is het van belang dat u met hem naar de dierenarts gaat. Het virus kan fataal zijn voor uw puppy.


Hondenziekte (Canine Distemper)

Hondenziekte is een ernstige besmettelijke ziekte. Het kan via de lucht van hond tot hond worden overgedragen. Het is zeer besmettelijk en er bestaat geen geneesmiddel tegen. Daarom is het van groot belang dat u uw hond hiertegen laat inenten.

Symptomen: hoge lichaamstemperatuur, hoesten, lusteloosheid, verminderde eetlust, zwaar ademen, rode ogen en een loopneus. Ook kan er sprake zijn van diarree en overgeven.

Wanneer u vermoedt dat uw hond besmet is met de hondenziekte, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Neem uw hond niet mee naar binnen in de praktijk voordat u de receptionist hiervan op de hoogte heeft gebracht. Uw hond kan namelijk andere honden besmetten.


Hepatitis contagiosa canis

Hepatitis contagiosa canis, ook wel Rubarth-ziekte genoemd, is een virale ziekte die vaak wordt verward met Hondenziekte. Het kan worden overgedragen door uitwerpselen, urine, bloed en speeksel.

Symptomen: hoge lichaamstemperatuur, neerslachtigheid, overgeven, bleek tandvlees en buikpijn. Er kan geelzucht optreden wanneer de ziekte de lever en nieren heeft aangetast.

Wanneer u vermoedt dat uw hond Hepatitis contagiosa canis heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Zorg ervoor dat uw hond niet in contact komt met andere honden en ruim zijn uitwerpselen op.


Honden Influenza

Honden Influenza is een zeer besmettelijke virale luchtweginfectie die kennelhoest kan veroorzaken. Het wordt makkelijk overgedragen tussen honden die dicht bij elkaar leven.

Symptomen: hoesten, niezen, loopneus, ademhalingsmoeilijkheden, koorts, verminderde eetlust en lusteloosheid.

Wanneer u vermoedt dat uw hond influenza heeft neem dan onmiddellijk contact op met uw dieren. Indien de ziekte niet wordt behandeld kan dit leiden tot secundaire complicaties zoals longontsteking.


Parainfluenza-virus

Het Parainfluenza-virus is een besmettelijke virale luchtweginfectie die kan worden overgedragen door contact met besmette honden, het delen van een voerbak en manden. Het virus kan zich snel tussen honden verspreiden wanneer ze nauw contact met elkaar hebben, zoals honden in kennels. Uw dierenarts zal u antibiotica geven om uw hond mee te behandelen.

Symptomen: een hoest, koorts/griep, loopneus, verminderde eetlust, energieloosheid.

Wanneer u vermoedt dat uw hond besmet is met het Parainfluenza-virus, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.


Kennelhoest

Kennelhoest, ook canine tracheobronchitis genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte. Het wordt verspreid via de lucht, meestal op plaatsen waar veel honden samen zijn, zoals in kennels of op hondenshows. Kennelhoest wordt meestal behandeld met een neusspray, maar wanneer honden dit als uiterst onprettig ervaren kan er ook een injectie worden toegediend.

Symptomen: Een harde, droge hoest, kokhalzen en een loopneus. Meestal zullen honden met kennelhoest een verminderde eetlust hebben als hoeft dit niet per se het geval te zijn. De ziekte kan leiden tot een longontsteking die gepaard gaat met verhoging, lusteloosheid en in extreme gevallen kan leiden tot de dood.

Wanneer uw hond bovengenoemde symptomen heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Neem uw hond niet mee naar binnen in de praktijk voordat u de receptionist hiervan op de hoogte heeft gebracht. Uw hond kan namelijk andere honden besmetten.


Leptospirose

Leptospirose, ook wel de ziekte van Weil genoemd, wordt meestal veroorzaakt door bacteriën in water, dus probeer te voorkomen dat uw hond uit plassen, sloten, meren of kanalen drinkt. De bacteriën komen meestal uit de urine van ratten, varkens en vee, waardoor boerderijen de meest waarschijnlijke plaatsen zijn om een besmetting op te lopen.

Symptomen: verhoging, verminderde eetlust, overgeven, lusteloosheid, spierpijn, diarree en bloed in de urine. Leptospirose tast de lever en de nieren aan dus wees alert wanneer uw hond overmatig drinkt en urineert, gele ogen heeft en aanhoudend overgeeft.

Wanneer u vermoedt dat uw hond lertospirose heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.


Parvovirose

Parvovirose, veroorzaakt door het parvovirus, is een levensbedreigende en zeer besmettelijke virale ziekte. Het kan worden overgedragen door besmette hondenontlasting, voer- en drinkbakken, kleding en vloerbedekking. Het is van groot belang dat u uw hond laat inenten tegen het parvovirus omdat het zeer besmettelijk is en maanden op voorwerpen kan overleven.

Symptomen: verminderde eetlust, lusteloosheid, aanhoudend overgeven en bloederige diarree.

Wanneer uw hond deze symptomen heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Neem uw hond niet mee naar binnen in de praktijk voordat u de receptionist hiervan op de hoogte heeft gebracht. Uw hond kan namelijk andere honden besmetten.


Hondsdolheid

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is virale ziekte die dikwijls tot de dood leidt. Meestal wordt het overgedragen wanneer een dier met rabiës, zoals een vos of een vleermuis, uw hond bijt, maar het kan ook worden overgedragen wanneer uw hond een wond heeft en deze in aanraking komt met het speeksel van een besmet dier. Er zijn twee vormen van rabiës, de “furieuze vorm” en de “paralytische vorm”. Furieuze rabiës zorgt voor extreme gedragsveranderingen en zal uw hond zeer agressief maken. Paralytische rabiës zorgt voor zwakheid en coördinatieverlies, en uiteindelijk verlamming.

Symptomen: hoge lichaamstemperatuur, beroertes, verlamming, openhangende bek, niet kunnen slikken, coördinatieverlies, teruggetrokkenheid of agressie, frequente gedragsveranderingen en schuimbekken.

Wanneer uw hond is gebeten of gekrabd door een ander dier, of wanneer u vermoedt dat hij in contact is geweest met een dier met rabiës, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Ook wanneer uw hond is ingeënt tegen de ziekte is het van belang dat u contact opneemt met uw dierenarts.

Het goede nieuws is dat hondsdolheid in Nederland en België al lange tijd niet meer voorkomt (er zijn enkel uit het buitenland geïmporteerde gevallen vastgesteld).



Reacties:

Powergirl, 19 oktober 2018

Hele handige info