Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een opgeblazen buik bij honden: maagtorsie

We hebben ons allemaal wel eens een beetje opgeblazen gevoeld na bijvoorbeeld een familiediner, maar wanneer een hond een opgeblazen buik heeft is er vaak meer aan de hand dan dat hij alleen maar teveel heeft gegeten. Wanneer uw hond een opgeblazen buik heeft kan dit een schadelijk druk geven op zijn vitale organen. Het kan er zelfs voor zorgen dat uw hond moeilijk kan ademhalen.


A very sad looking chocolate Labrador puppy
Een droevig kijkende labrador pup

Opgeblazen buik of maagtorsie

Een opgeblazen buik ontstaat wanneer de maag zich vult met lucht, vocht en/of eten, meestal vlak na het eten of drinken. Een vergrote maag kan veel druk veroorzaken op de vitale organen van een hond, waardoor hij moeilijk kan ademhalen en er zelfs sprake kan zijn van een verminderde bloedtoevoer naar het hart en de vitale organen. Het kan moeilijk zijn om vast te stellen of uw hond een maagtorsie heeft of dat er alleen maar sprake is van een ophoping van gas in de maag. Wanneer uw hond een vergrote buik heeft bestaat de kans dat hij een maagtorsie heeft. Als u twijfelt is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts omdat het probleem ernstiger kan zijn dan u denkt.

De symptomen van een opgeblazen buik en een levensbedreigende aandoening ‘volvulus’ (ook maagtorsie of maagkanteling genoemd) lijken sterk op elkaar. Bij een maagtorsie is de maag van een hond gedraaid en is een spoedoperatie nodig om de maag te draaien en de opbouw van gas te voorkomen. Onmiddellijke zorg door een dierenarts is noodzakelijk omdat een maagtorsie al binnen enkele uren tot de dood kan leiden.


Symptomen van een maagtorsie

Symptomen van een opgeblazen buik of maagtorsie zijn onder andere:

  • Vergrote buik
  • Onsuccesvolle pogingen om te boeren of over te geven
  • Kokhalzen maar niet in staat zijn om over te geven
  • Overmatig kwijlen
  • Strekken
  • Opstaan en weer gaan liggen
  • IJsberen
  • Zwakte
  • Ademnood
  • Lage lichaamstemperatuur
  • Snelle hartslag
  • Bleek tandvlees
  • Instorten

Wat moet ik doen als mijn hond een opgeblazen buik heeft?

Als u ziet dat uw hond een opgeblazen buik heeft bel dan onmiddellijk de dierenarts. Snelle behandeling is van levensbelang. Het kan namelijk zijn dat de opgeblazen buik wordt veroorzaakt door een maagtorsie en dat is dodelijk wanneer het niet snel wordt behandeld. Bel uw dierenarts om hem ervan op de hoogte te brengen dat u uw hond met opgeblazen buik binnen komt brengen en laat weten wanneer u bij hem zult zijn. Een opgeblazen buik kan veel druk geven op de vitale organen van uw hond waardoor hij mogelijk moeilijk adem kan halen of een verminderde bloedtoevoer naar het hart heeft.


Een opgeblazen buik bij honden - Hoelang houdt het aan?

Wanneer er sprake is van een opgeblazen buik verplaatst het gas zich in de meeste gevallen na ongeveer 30 minuten. Probeer rustig met uw hond aan de lijn te wandelen of masseer zijn buik om de druk te verlichten. Het is een goed teken wanneer u ziet dat uw hond boert of winden laat omdat dit aangeeft dat het gas zijn maag verlaat. Het is niet aan te bevelen om een opgezwollen buik zelf te behandelen omdat dit een lastige procedure is die snel verkeerd af kan lopen. Zorg ervoor dat u uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt wanneer u ziet dat hij onmiddellijke hulp nodig heeft.


Wat veroorzaakt een opgeblazen buik bij honden?

Veelvoorkomende oorzaken van een opgeblazen buik bij honden zijn onder andere:

  • Te snel eten (het voer ‘opzuigen’ in plaats van kauwen)
  • Eén grote maaltijd op een dag eten in plaats van twee of drie kleine
  • Een dieet dat uitsluitend uit droogvoer bestaat
  • Teveel beweging na het eten
  • Overeten
  • Teveel drinken

Honden met een grotere kans op een opgeblazen buik of maagtorsie

Honden met een grotere kans op een opgeblazen buik of een maagtorsie:

  • Grote en zeer grote hondenrassen (hoewel het bij elk hondenras kan voorkomen)
  • Honden met een diepe borst
  • Honden van middelbare leeftijd of oude honden
  • Honden die hun voer krijgen uit een verhoogde voerbak
  • Honden waarvan directe familieleden (ouders, nestgenoten) vaak last hebben van een opgeblazen buik
  • Honden met ondergewicht
  • Nerveuze honden

Hondenrassen die het meest vatbaar zijn voor een opgeblazen buik of maagtorsie zijn onder andere de Afghaanse windhond, de akita, de Alaskan Malamute, de Basset hound, de Berner-sennenhond, de bloedhond, de boxer, de Dobermann, de flatcoated retriever, de Duitse herder, de Deense dog, de Ierse setter, de Ierse wolfshond, de Kuvasz, de labrador retriever, de Newfoundlander, de poedel (standaard), de Pyrenese berghond, de rottweiler, de Sint-Bernard en de Weimaraner. Maar het kan alle soorten en maten honden treffen.


Behandeling van een opgeblazen buik of maagtorsie?

Wanneer uw hond een opgeblazen maag heeft moet de positie van zijn maag worden onderzocht. De dierenarts zal de buikstreek van uw hond onderzoeken en misschien een röntgenfoto maken. Wanneer de maag van uw hond gedraaid is moet hij meteen worden geopereerd.


Operatie van een maagtorsie bij honden

Eerst zal uw hond een katheter krijgen waarna hem een middel wordt toegediend om een shock te voorkomen. Daarna wordt hij onder algehele narcose gebracht. Vervolgens wordt er een buis in zijn slokdarm ingebracht tot in zijn maag om alle lucht, vocht of onverteerd voedsel te verwijderen. Indien de maag gedraaid is en de buis niet kan worden aangebracht, zal een grote naald in de zij van uw hond aangebracht tot in zijn maag om de druk te laten afnemen.

Daarna worden de interne organen van uw hond onderzocht om te kijken of er iets beschadigd is. De volgende stap is een operatie om te voorkomen dat er opnieuw een maagtorsie zal optreden. Regelmatig wordt van een hond die een maagtorsie heeft gehad een deel van de maag verwijderd. Door een tekort aan bloedtoevoer kan een deel van de maag namelijk afsterven. Als er een te groot deel van de maag is afgestorven kan uw dierenarts u adviseren om uw hond in te laten slapen.


Kosten van een maagtorsie operatie

De kosten van een operatie verschillen per dierenarts, maar over het algemeen is het een behoorlijk dure ingreep. Helaas zijn alle spoedoperaties bij honden duur en ook deze operatie kan een hondeneigenaar duizenden euro’s kosten. Wij raden een uitgebreide verzekering voor uw huisdier dan ook aan.


Herstel van een operatie van een maagtorsie

Na de operatie zal uw hond worden bewaakt op de intensive care afdeling. De dierenarts zal de bloeddruk en organen in de gaten houden om er zeker van te zijn dat alles goed functioneert. Ook zal het hart van uw hond in de gaten worden gehouden om te zien of er sprake is van hartritmestoornissen.


Beweging

Het genezingsproces zal ongeveer 3-4 weken duren. Gedurende deze periode moet de beweging die uw hond krijgt worden beperkt. Laat uw hond aangelijnd uit en laat hem niet rennen, springen of rollen om te voorkomen dat de hechtingen los zullen raken.


Voeding

Voer uw hond 2-3 keer per dag in plaats van eenmaal daags nadat hij een maagtorsie operatie heeft ondergaan. Wacht na zijn maaltijd twee uur voordat u met hem gaat wandelen. Wel kunt u hem dichtbij huis een plasje laten doen, maar houd hem goed in de gaten en aan de lijn.


Hoe kunt u een maagtorsie bij uw hond voorkomen?

Hieronder vindt u een aantal manieren om een opgeblazen buik of maagtorsie te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat uw hond gezond is en een gezond gewicht heeft. Weeg uw hond regelmatig en pas hier de hoeveelheid voer die hij krijgt op aan. Wanneer u twijfelt kan uw huisarts u vertellen hoeveel uw hond moet wegen.

  • Geef een hond een aantal kleine maaltijden per dag in plaats van één of twee grote maaltijden. Dit kan voorkomen dat uw hond zal overeten of te snel eet. Houd echter wel in de gaten dat u uw hond over de gehele dag niet meer voer geeft dan voordien.

  • Ook kunt u producten aanschaffen die helpen voorkomen dat uw hond te snel eet, zoals de Slow Feed voerbak. Door dergelijke voerbakken zal uw hond meer moeite moeten doen voor zijn voer. Het helpt te voorkomen dat uw hond grote hoeveelheden voer in een keer tot zich neemt of veel lucht binnenkrijgt wanneer hij eet. Doordat het langer duurt voordat ze hun voer op hebben zal het voer beter verteren.

  • Het kan zijn dat uw dierenarts u aanraadt uw hond een verhoogde voerbak te geven wanneer uw hond spier- of gewrichtsproblemen heeft. Als uw hond hier geen last van heeft, geef hem dan voer uit een normale voorbak op de grond.

  • Vermijd vermoeiende wandeling met uw hond één uur voor of twee uur na een maaltijd. Uw hond moet genoeg energie hebben voor een lange wandeling maar hij moet ook de tijd krijgen om zijn maaltijd te verteren.

  • Wanneer uw hond uitsluitend droogvoer krijgt, kan uw dierenarts voorstellen om natvoer in zijn dieet te introduceren. Uw dierenarts geeft misschien advies een bepaald voer te geven dat uw hond zal helpen. Let erop dat uw hond niet teveel water drinkt. Misschien is het nodig te reguleren hoeveel uw hond drinkt door zijn waterbak zo nu en dan weg te nemen. Bespreek dit echter eerst met uw dierenarts.

  • De laatste oplossing is een operatie om de maag te fixeren. Profilactische gastropexy verkleint de kans op een maagtorsie aanzienlijk.


Reacties

Er zijn nog geen reacties