Het gedrag van hamsters varieert per dier, maar er zijn bepaalde gedragingen die bij alle hamsters voorkomen. Van tevredenheid tot gedrag dat aangeeft dat de hamster stress of pijn heeft: leer alles over de acties en het gedrag van jouw hamster.
Normaal gedrag van hamsters
Er zijn verschillende gedragingen die normaal zijn voor hamsters. Deze laten zien dat je hamster gezond en gelukkig is. Hier volgen enkele normale gedragingen die je bij je hamster kunt opmerken:
Wassen
Je zult zien dat de hamster zich dagelijks wast en verzorgt. Dit is een teken dat hij gelukkig en gezond is en zijn vacht in goede conditie kan houden. De hamster likt, knabbelt en wast zijn gezicht met de pootjes. Dit gedrag betekent ook dat de hamster zich op zijn gemak voelt in zijn huis, omdat hij veilig en tevreden moet zijn om zichzelf te kunnen verzorgen - iets wat hem in het wild kwetsbaar maakt voor roofdieren.
Hamsters houden zichzelf graag schoon
Rennen
Hamsters hebben veel energie. Ze kunnen elke nacht kilometers rennen op hun wiel en tunnels, of ze graven in hun hamsterkooi. Rennen is natuurlijk gedrag dat in het wild heel gebruikelijk is, en het houdt de hamster fit en gezond. Maak tijdens het spelen met de hamster een doolhof, of herschik de tunnels om de hamster meer variatie en uitdaging te geven.
Slapen
Hamsters zijn nachtdieren en slapen de hele dag. Ze worden tegen zonsondergang wakker en beginnen dan aan hun actieve uren. Hamsters slapen in schuilplaatsen of in een holletje in de bodembedekking. Elke hamster heeft een andere voorkeur wat betreft slaappositie en locatie, maar je kunt je hamster hoogstwaarschijnlijk zien slapen als een opgerold balletje.
Hamsteren
Hamsters hamsteren. Ze stoppen voeding in hun wangzakken zodat ze het mee kunnen nemen naar hun hol of andere aangewezen plek, waar ze het bewaren voor later. Wanneer je de hamsterkooi schoonmaakt, zul je waarschijnlijk een voedselvoorraad ontdekken, wat betekent dat je hamster zijn natuurlijke instinct volgt. Je huisdier vindt het niet erg als je de voorraadjes verwijdert en het is belangrijk om alles wat oud is weg te halen.
Negatief gedrag van hamsters
Een hamster kan zich soms negatief gedragen als reactie op angst, stress of pijn. Het is belangrijk om uit te zoeken wat er aan de hand is als je een van de volgende gedragingen opmerkt bij je hamster.
Hamsters kunnen bijten als ze gestrest, bang of ziek zijn
Bijten
Hamsters kunnen om een aantal redenen bijten en het is belangrijk om te onthouden dat ze altijd een reden hebben om zich zo te gedragen. De meest voorkomende reden is dat de hamster niet handtam is - meestal als hij voor het eerst bij je thuis is. De hamster bijt uit angst, of omdat hij niet goed vastgehouden wordt.
Je hamster kan ook bijten als hij plotseling wakker is geworden of als je naar eten ruikt. Ze bijten ook als ze pijn hebben, of als ze zich niet lekker voelen vanwege een ziekte.
Vechten
Zelfs hamstersoorten die vreedzaam samenleven kunnen gaan vechten. Soms gebeurt dit zonder duidelijke reden, behalve dat de hamsters erg territoriaal zijn en beter alleen gehuisvest kunnen worden. Vechten is een serieus probleem en kan zelfs dodelijk zijn. Als je meer dan één hamster in hetzelfde verblijf hebt, moet je dagelijks alert zijn op gedragsveranderingen. Als je enige agressie opmerkt, zorg er dan onmiddellijk voor dat de hamsters afzonderlijk gehuisvest worden.
Ongebruikelijk gedrag
Sommig gedrag van hamsters kan duiden op ziekte of letsel. Ongebruikelijk gedrag vereist verder onderzoek, of een bezoek aan de dierenarts.
In cirkels lopen
Een hamster die rondjes draait, in cirkels loopt of zijn hoofd schuin laat hangen kan een oorontsteking of neurologische aandoening onder de leden hebben. Een dierenarts met speciale apparatuur voor knaagdieren kan dit het beste onderzoeken.
Overmatig krabben
Hamsters die veel tijd besteden aan krabben, of zo veel krabben dat ze haren verliezen, lijden waarschijnlijk aan een huidaandoening. Voer een gezondheidscontrole uit bij de hamster om te kijken of er een zichtbare oorzaak is voor het ongemak. Als er geen duidelijke reden is voor het krabben, is het tijd om de dierenarts te bezoeken.
Winterslaap
In het wild houden hamsters een winterslaap om energie te besparen tijdens de koude maanden. Maar hamsters die als huisdier worden gehouden horen deze drang niet te hebben, en het is niet in het belang van de hamster als je dit toestaat. Als je hamster tijdens de wintermaanden langer slaapt dan normaal, of als je merkt dat hij koud en opgekruld is en oppervlakkig ademt, dan is hij in winterslaap gegaan. Probeer hem niet wakker te maken, maar verplaats hem naar een warmere plek totdat hij weer begint te bewegen na zijn lange dutje. Zodra de hamster volledig wakker is, moet hij zijn normale routine weer gaan volgen.
Omlet en jouw hamster
Wij geloven dat het gedrag van hamsters inzicht geeft in hun algehele gezondheid en geluksniveau. Daarom hebben we het hamsterhuis gecreëerd waarmee eigenaren een volledig beeld krijgen van de acties en routine van het huisdier, terwijl het huis tegelijkertijd comfort en veiligheid biedt. Al onze hamsterproducten zijn ontworpen met de band tussen hamster en eigenaar in gedachten, waardoor we blijvend vertrouwen opbouwen en mooie herinneringen creëren voor hamsterfamilies over de hele wereld.
Reacties
Er zijn nog geen reacties