Hamsterziektes komen niet vaak voor, maar een eigenaar moet er wel rekening mee houden. Van huidaandoeningen of gezwellen, tot aandoeningen aan de luchtwegen - je vraagt je misschien af waarom je hamster zich niet goed voelt. Hier zijn de meest voorkomende ziektes en aandoeningen waar je op moet letten.
Hamsters kunnen ziek worden, maar er zijn veel behandelingen beschikbaar
Huidaandoeningen
Sommige aandoeningen kunnen zichtbaar zijn bij de hamster. Problemen met de huid van de hamster kunnen subtiel of ernstig zijn, afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn enkele van de meest voorkomende externe aandoeningen bij hamsters.
Schaafwonden
Hamsters kunnen net als mensen snij- of schaafwonden oplopen als ze in contact komen met scherpe of ruwe voorwerpen. Als je de kleine wond opmerkt, probeer dan te achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Randen, speelgoed of oneffen oppervlakken in de hamsterkooi kunnen de boosdoener zijn.
Abcessen
Hamsters ontwikkelen abcessen als ze een infectie of vreemd voorwerp in de huid hebben dat onbehandeld blijft. Abcessen kunnen zich overal op het lichaam vormen, ook in de mond. Ze kunnen hard of zacht zijn en soms sijpelt er pus uit. Als je denkt dat je hamster een abces heeft, moet hij door een dierenarts worden nagekeken en een passende behandeling krijgen.
Wrijven tegen, of knagen aan tralies
Soms wrijven hamsters tegen de tralies van hun kooi, of ze knagen eraan. Ze doen dit meestal uit stress of verveling, maar kunnen ook knagen of wrijven vanwege pijn, of door het natuurlijke instinct om te knagen. Als je hamster tegen de tralies wrijft, zul je dat merken aan haaruitval. En het knagen aan de tralies kan leiden tot bloedend tandvlees.
Het wrijven tegen of knagen aan tralies kan worden opgelost door de hoofdoorzaak aan te pakken. Verschoon de hamsterkooi vaker, houd de hamster in een rustige omgeving en geef hem allerlei verrijkende accessoires binnen en buiten de kooi om zijn lichaam en geest actief te houden.
Het aanbieden van andere knaagsnacks is de beste manier om knagen op tralies en het wrijven tegen de tralies te voorkomen
Droge oren
Deze aandoening veroorzaakt droge, schilferige oren die erg jeuken. Het kan zijn dat je de hamster vaak aan zijn oren ziet krabben. Als je vermoedt dat hij droge oren heeft, breng dan een dun laagje vaseline aan op de buitenkant van de oren. Dit helpt de droge huid te verzachten en houdt vocht vast, wat de huid helpt herstellen.
Knobbeltjes of gezwellen
Het kan zijn dat je een knobbeltje of bultje ontdekt bij de hamster. Het type gezwel kan soms bepaald worden door de locatie, maar andere kunnen op het hele lichaam voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende knobbeltjes en gezwellen bij hamsters:
- Knobbels bij de borstklier - stevige knobbeltjes die snel groeien, vooral bij hamsters die niet drachtig zijn.
- Testiculaire knobbeltjes - tumoren die voorkomen op de testikels van mannelijke hamsters.
- Gezwellen op andere delen van het lichaam - deze kunnen stevig, zacht, groot of klein zijn en zowel goed- als kwaadaardig.
Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als je een gezwel of knobbel opmerkt bij je hamster, zo kun je de oorzaak en de behandeling bepalen.
Oogaandoeningen
Hamsters kunnen oogproblemen krijgen. Sommige hebben een eenvoudige remedie, terwijl andere zorg van de dierenarts vereisen.
Wrijven in het ooglid
Ook wel bekend als ‘entropion’. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat de wimpers of het ooglid naar binnen draaien en tegen het oppervlak van het oog wrijven. Het is belangrijk om deze aandoening door een dierenarts te laten behandelen.
Uitpuilende ogen
De ogen van de hamster moeten symmetrisch zijn. Als je de hamster van bovenaf bekijkt en ziet dat het ene oog verder uitsteekt dan het andere oog, dan kan dit duiden op ziekte of letsel. De hamster moet door een dierenarts worden nagekeken.
Oogletsel of infecties
Als je hamster een lopend oog heeft, of er vaak met zijn pootje aan zit, kan hij een allergie of infectie hebben. Je kunt ook zwellingen of roodheid rond het oog opmerken. Hamsters hebben hele kleine ogen, dus het kan moeilijk zijn om krassen of verwondingen te zien. Als je houtkrullen gebruikt als bodembedekker, overweeg dan over te stappen op gerecycled papier omdat dit minder kans op irriterende stoffen en allergenen met zich meebrengt en een lager risico op oogletsel. Als je geen verbetering merkt, moet je de hamster naar de dierenarts brengen.
Kleverig oog
Deze aandoening komt meestal voor bij oudere hamsters en het is het gevolg van afscheiding uit het oog dat opdroogt tijdens het slapen. Als de hamster wakker wordt, kan hij het aangetaste oog niet openen. Je kunt plakkerige ogen behandelen met een doekje of watje dat je in warm water hebt gelegd. Breng het een paar minuten zachtjes aan op het oog van de hamster. Hierdoor komt de aanslag los, zodat je het voorzichtig kunt weggeven en het oog van de hamster kunt openen. Forceer het oog nooit om te openen. Als dit probleem vaak terugkeert, moet de hamster naar de dierenarts.
Parasieten bij hamsters
Hamsters kunnen te maken krijgen met verschillende soorten parasieten, zowel intern als extern. De meeste worden opgelopen via besmet voedsel, of door contact met andere huisdieren.
- Wormen: deze darmparasieten infecteren de hamster bijna altijd via besmet voedsel. Symptomen van darmparasieten kunnen een tijdje onduidelijk zijn, maar uiteindelijk zal de hamster afvallen, diarree krijgen en zijn vacht wordt dof.
- Schurft: Sarcoptische schurft wordt veroorzaakt door mijt. Symptomen van sarcoptische schurft zijn onder andere haaruitval, een droge, korstige huid en veel krabben.
- Vlooien: Net als andere huisdieren kunnen hamsters vlooien krijgen. Je zult merken dat een hamster met vlooien overmatig krabt of onrustig is.
Al deze parasieten moeten door een dierenarts worden behandeld. Probeer de aandoeningen niet thuis te behandelen, omdat sommige middelen giftig kunnen zijn voor hamsters.
Omlet heeft alles wat je nodig hebt om je hamster gelukkig en gezond te houden
Ademhalingsproblemen
Hamsters die hoesten, piepen, niezen of een loopneus hebben, kunnen last hebben van een infectie van de bovenste luchtwegen of een allergie. Als eerste moet je het leefgebied verschonen en de bodembedekking vervangen met een hypoallergene optie. Als je binnen 48 uur geen verbetering ziet, of als de klachten op enig moment erger lijken te worden, moet je de dierenarts bellen.
Neurologische problemen
Net als mensen, kunnen ook hamsters last hebben van neurologische aandoeningen, vaak in de vorm van een beroerte. Een hamster die een beroerte heeft gehad, of die aan een andere neurologische aandoening lijdt, kan de volgende symptomen vertonen:
- In cirkels rondlopen of ronddraaien
- Hoofd schuin houden
- Duizelig of uit balans lijken
- Beving of onvermogen om stil te zitten
Hamsters kunnen herstellen van een beroerte, maar als hun symptomen het eten en drinken verstoren, moeten ze worden nagekeken door een dierenarts.
Natstaart
Ondanks de simpele benaming kan natstaart bij hamsters tot ernstige problemen leiden. Natstaart is een term die wordt gebruikt om diarree te beschrijven en kan binnen 2 -3 dagen de dood tot gevolg hebben als het niet wordt behandeld. Deze gevaarlijke aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën en kan de hamster snel uitdrogen. Het staartgebied van de hamster ziet er nat of plakkerig uit en er kan ontlasting aan vast zitten. De meeste hamsters zullen een ongebruikelijke of gebogen houding aannemen als gevolg van darmkrampen. Als je vermoedt dat je hamster natstaart heeft, scheidt hem dan van de andere hamsters (indien samen gehuisvest) en geef hem zo veel mogelijk vloeistof in de vorm van water en waterrijk voedsel. Breng de hamster zo snel mogelijk naar de dierenarts om hem een kans op herstel te geven.
Gezondheidscontroles bij hamsters
Door regelmatig gezondheidscontroles uit te voeren kun je jouw huisdier controleren op eventuele veranderingen in uiterlijk of gezondheid. Veel van deze aandoeningen kunnen voorkomen worden met goede hygiëne en door de leefomgeving van de hamster regelmatig schoon te maken.
Omlet en jouw hamster
Het hebben van een eenvoudig te reinigen hamsterkooi is een van de beste manieren om ziekten te voorkomen, en het houdt jouw hamster gezond en gelukkig. Al onze hamsterproducten zijn ontworpen met geluk en hygiëne in gedachten - voor zowel jou als je hamster. Van speelrennen met een vloer, tot tunnels die voldoende ruimte bieden om te verkennen: je kunt je hamster fit houden en jullie band sterker maken in een frisse, schone omgeving.
Reacties
Er zijn nog geen reacties