Sussex spaniël
Geschiedenis
De eerste Sussex spaniëls werden gefokt in de 19e eeuw in Sussex, Engeland. Al snel werd het een populaire hond die op grote landgoederen werd ingezet tijdens de jacht. Ze waren langzaam, toegewijd en bedachtzaam tijdens de jacht en dreven vogels richting de jagers. Ze zijn vocaal tijdens het jagen en hebben een uitstekende neus. Na de Tweede Wereldoorlog daalde de aantallen, sinds het midden van de 20e eeuw nam het aantal Sussex spaniëls in Amerika echter toe. De Sussex spaniël wordt nog steeds geclassificeerd als vrij zeldzaam en heeft een beperkte genenpoel.
Gedrag
Sussex spaniëls vinden het heerlijk om buiten op het veld te werken. Het zijn vrolijke honden die graag in de buurt van mensen zijn en goed overweg kunnen met hun gezin en met kinderen. Ze zijn binnenshuis rustig en kalm en kunnen meestal goed overweg met andere honden en katten als ze hiermee zijn opgegroeid. Sussex spaniëls zijn het liefste altijd bij u in de buurt en voelen zich het gelukkigst als er grootste deel van de dag iemand thuis is. Ze kunnen last hebben van verlatingsangst en zullen dan blaffen, huilen en vernielzuchtig worden. Ze blaffen en huilen vaak, zeker als er iemand naar de deur staat, maar verwelkomen onbekenden omdat de kans natuurlijk altijd bestaat dat ze wat lekkers krijgen of geaaid worden. Sussex spaniëls leren trager dan andere spaniëls. Ze zijn vrij slim maar vinden dingen soms gewoon niet interessant genoeg. Met tijd, geduld, veel bemoedigende woorden en snacks, in combinatie met een gevoel voor humor, zult u toch veel van deze honden gedaan krijgen. Voor een middelgrote hond zijn ze vrij sterk, dus is het van belang ze de etiquette van het aangelijnd wandelen vroeg bij te brengen. Ze reageren niet goed op strenge woorden en willen gewoon worden geknuffeld en aangemoedigd. Ze hechten zich sterk aan hun gezin, dus nodig veel bezoek uit om mogelijke agressie te voorkomen. Sussex spaniëls zijn goed in field tracking, retrieval, en speurwerk. Over het algemeen luisteren ze goed naar het commando 'hier'. Ze kunnen uren buiten rondploeteren zonder moe te worden. Dagelijks een lange wandeling is voldoende om ze gelukkig te houden, maar meer is altijd beter. Als ze goed zijn gesocialiseerd genieten ze van het gezelschap van andere honden.
Hun vacht moet een paar keer per week worden gekamd. Het haar op de oren kan worden getrimd om te voorkomen dat het gaat klitten. Sussex spaniëls kunnen last krijgen van heupdysplasie en Intervertebral Disk disease. Zoals veel spaniëls, is de Sussex hebberig en heeft hij aanleg om te dik te worden. Let daarom goed op hoeveel uw hond eet om overgewicht te voorkomen.
Karakter
Sussex spaniëls hebben een vriendelijk en aanhankelijk karakter. Het zijn slimme honden die het idee kunnen hebben dat ze het het beste weten. Een consequente training van jongs af aan is daarom noodzakelijk. Ze vinden het leuk om andere honden tegen te komen tijdens het wandelen. Sussex spaniëls houden ervan om buiten te zijn en op ontdekking uit te gaan. Minimaal eenmaal per dag een goede wandeling is daarom essentieel.
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar de Sussex spaniël mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, hartziekten en intervertebral disc disease (druk op de ruggengraat dat kan leiden tot verlamming).
Rasinformatie
- Status: Zeldzaam
- Levensverwachting: 11 - 12 jaar
- Gewicht ca.: 16 - 20 kg
- Hoogte: 33 - 38 cm
- Zeldzaam: Ja
- Vacht: Medium
- Vachtverzorging: meer dan eens per week
- Stad of land: land
- Minimale woonoppervlakte: klein huis
- Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
- Rastype: vogelhond
- Maat: Medium
- Energieniveau: Medium
- Benodigde beweging: meer dan 2 uur