Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Pyrenese herdershond

Een vos pyreneese herdershond die staat te popelen om te werken Een trotse kleine pyreneese herdershond klaar voor een commando Pyreneese-schapenhond-zit

Geschiedenis


De Pyrenese herdershond is afkomstig uit de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje. Het ras werd gefokt als herdershond voor schapen en komt al voor sinds de middeleeuwen. Deze honden alarmeerden de Pyreneese berghond, die als bewaker optrad, voor dreigingen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het ras populairder nadat het werd ingezet als courier, waakhond en speur- en reddingshond en zelfs als bedrijfsmascotte. Buiten Frankrijk kent het ras weinig bekendheid.

Gedrag


De Pyrenese herdershond is een levendig, gehoorzaam en trouw ras dat graag bij zijn gezin in de buurt is. Omdat ze last kunnen krijgen van verlatingsangst moeten ze van jongs af aan leren dat het niet erg is om korte perioden alleen te worden gelaten. Ze kunnen goed omgaan met respectvolle kinderen, al kunnen ze soms de neiging hebben hen te hoeden. Hun herdersinstinct is sterk en er wordt daarom aangeraden op jonge leeftijd te beginnen met basis obedience training. Deze honden zijn slim, volgens sommigen zelfs té slim, en moeten voortdurend mentaal worden uitgedaagd. Als ze met andere honden en huisdieren zijn opgegroeid vormt dit doorgaans geen problemen.

De Pyrenese herdershond is gefokt om zijn te waarschuwen voor gevaar en zijn notoire blaffers. Leer ze als eerste te luisteren naar het commando "koest" om te voorkomen dat het blaffen uit de hand loopt. Doorgaans zijn deze honden aanvankelijk op hun hoede ten opzichte van onbekenden, en het is daarom van groot belang dat ze van jongs af aan goed worden gesocialiseerd.

Omdat deze honden zo intelligent zijn is het makkelijk om ze te trainen. Daar staat wel tegenover dat ze voortdurend mentaal moeten worden uitgedaagd om ze gelukkig te houden. Activiteiten zoals flyball, agility en obedience helpen, maar ze hebben voortdurend een taak nodig om uit te voeren. Over het algemeen hechten ze zich aan met name een persoon, vaak hun voornaamste verzorger, en het is daarom belangrijk dat iedereen binnen het gezin meehelpt deze hond te trainen. Werkhonden hebben een taak nodig maar dit geldt nog meer voor de Pyrenese herdershond. Ze vervelen zich snel en kunnen dan vernielzuchtig worden.

Pyrenese herdershonden hebben een oneindige liefde voor bewegen en het is lastig ze te vermoeien. Dagelijks een lange wandeling of joggen helpt, en daarnaast een speel- en trainingssessie houdt ze gelukkig. Leer ze van jongs af aan te luisteren naar het commando "hier", aangezien ze soms kunnen afdwalen in hun zoektocht naar vermaak. Spelletjes met bijvoorbeeld een frisbee werken goed en kunnen helpen uw hond te leren bij u terug te komen. Door ze voldoende beweging te geven zullen ze thuis rustig willen slapen, wat voorkomt dat ze zich misdragen!

Kam deze hond een paar keer per week om de dode haren te verwijderen. Hoewel ze niet zwaar verharen zorgt regelmatig kammen ervoor dat de vacht er mooi uit blijft zien. In de ruwharige vacht kunnen zich soms strengen vormen en dit moet in de gaten worden gehouden om vervilting te voorkomen. De vacht tussen de poten dient kort te worden gehouden.

Door de geringe inmenging van de buitenwereld is de Pyrenese herdershond een gezond ras dat weinig gezondheidsproblemen kent. Deze honden worden doorgaans oud, al moet heupdysplasie en het gehoor in de gaten worden gehouden (sommige honden worden doof geboren).

Karakter


Pyrenese herdershonden hebben een energiek en alert karakter. Deze actieve en intelligente honden hebben veel mentale en fysieke uitdaging nodig om ervoor te zorgen dat ze binnenshuis op hun gemak en rustig zijn. Het zijn goede waakhonden die u snel zullen laten weten wanneer er bezoek is. Begin op jonge leeftijd met het trainen van deze honden, onder andere om ze te leren wanneer ze wel en niet mogen blaffen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Pyrenese herdershond mee te maken kan krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, oor- en oogproblemen.

Rasinformatie


  • Status: Zeldzaam
  • Levensverwachting: 15 - 17 jaar
  • Gewicht ca.: 7 - 15 kg
  • Hoogte: 38 - 48 cm
  • Zeldzaam: Nee
  • Vacht: Medium - dubbel
  • Vachtverzorging: meer dan eens per week
  • Stad of land: beide
  • Minimale woonoppervlakte: klein huis
  • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
  • Rastype: herdershond
  • Maat: Medium
  • Energieniveau: Hoog
  • Benodigde beweging: tot één uur

Pyrenese herdershond afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Pyrenese herdershond


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.