Podengo português
Geschiedenis
De podengo Português komt voor in drie formaten, klein, middelgroot en groot, en met twee vachttypen: glad- en ruwharig. De gladharige variant komt al voor sinds de vijfde eeuw, de ruwharige variant is pas in de twintigste eeuw ontstaan en is het gevolg van een kruising. Podengo’s werden gebruikt voor de jacht op wild; de kleinere honden voor het opspeuren van konijnen en de middelgrote/grotere honden voor de jacht op herten en everzwijnen. Ze werkten in een roedel of alleen, om de prooi te vinden/vangen of te achtervolgen zodat de jager het kon schieten. De podengo wordt geclassificeerd als windhond. Het zijn tevens goede rattenvangers en werden dan ook met dit doel gehouden op Portugese schepen. Dit ras heeft de bijnaam ‘Portugese konijnenhond’.
Gedrag
Dapper, alert en lief zijn de beste woorden om de podengo português te beschrijven. Ze zijn fantastische met kinderen, andere huisdieren en honden als ze hier vanaf jonge leeftijd mee hebben leren omgaan en puppycursus hebben gevolgd om manieren te leren. Deze van nature lieve honden zullen graag met kinderen spelen zonder te ruw met ze om te gaan, hoewel toezicht natuurlijk altijd vereist is. In Portugal wordt de portugese podengo gebruikt als waakhond en ze zullen u dus zeker laten weten wanneer er iemand aan de deur staat. Aanvankelijk zijn ze wat schuw richting onbekenden, totdat ze hen hebben leren kennen. Ze zijn aanhankelijk naar hun gezin en vinden het fijn om bij iemand te slapen. Door ze met zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken wanneer ze jong zijn voorkomt u dat ze te verlegen worden.
De podengo Português heeft een vriendelijke, consequente aanpak nodig en is goed te trainen. Ze zijn slim maar kunnen gevoelig zijn voor harde woorden. Met beloningen, positieve stimulatie en affectie komt u een heel eind in hun training. Hun jachtinstinct is sterk, dus ook spel kan van pas komen bij hun training. Wanneer het commando ‘hier’ eenmaal is aangeleerd kunnen ze onaangelijnd worden uitgelaten, al zullen ze afdwalen. Toch houden ze u altijd in de gaten om te zien waar u bent en komen naar u toe gerend om u te volgen. Omdat deze honden een hoop energie hebben en u graag willen bekoren, zijn activiteiten zoals agility geschikt voor dit ras.
Met hun gemiddelde tot hoge behoefte aan beweging moet er, naast speelsessies, met deze honden ten minste een uur per dag worden gewandeld. Ze staan erom bekend goed te kunnen springen en kunnen over heen hek van wel 150cm komen. Een podengo zal graag met u meegaan tijdens het hardlopen en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken. Ze kunnen goed tegen warme temperaturen.
De vacht van zowel de gladharige als de ruwharige honden moet regelmatig worden gekamd om deze in goede conditie te houden en dode haren te verwijderen. De vacht vereist vrij weinig onderhoud.
Dit over het algemeen gezonde ras heeft niet vaak last van gezondheidsproblemen, als komt epilepsie soms voor.
Karakter
De podengo Português heeft een levendig en lief karakter. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en door hun alerte aard zijn het goede waakhonden. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en andere dieren (zeker als ze hier als puppy mee zijn opgegroeid) waardoor ze een goede gezinshond zijn. Om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen is het van belang dat ze voldoende beweging en training krijgen. Laat ze van jongs af aan kennis maken met zoveel mogelijk mensen en honden zodat ze zich ontwikkelen tot zelfverzekerde, gehoorzame honden.
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar de podengo Português mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere de ziekte van Legg-Calvé-Perthes (een aandoening van het heupgewricht wat kan leiden tot verlamming en gezwollen gewrichten) en patella luxatie (knieschijfontwrichting).
Rasinformatie
- Status: Zeldzaam
- Levensverwachting: 15 - 17 jaar
- Gewicht ca.: 4 - 6 kg
- Zeldzaam: Nee
- Vacht: Laag
- Vachtverzorging: eens per week
- Stad of land: beide
- Minimale woonoppervlakte: klein huis
- Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
- Rastype: jachthond
- Maat: Small
- Energieniveau: Medium