Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Noorse buhund

Noorse buhund hond tegen een witte achtergrond Een noorse buhund die hoog in het gras staat, pronkend met zijn grote borstelige staart Noorse-buhund-agility-cursus Noorse-buhund-wandelaar Noorse-buhund-gezicht

Geschiedenis


De geschiedenis van de buhund (wat 'boerderijhond' betekent) gaat terug tot in de tijd van de Vikingen. Om hen te beschermen in het hiernamaals werden deze honden vaak samen met hun Viking-eigenaren begraven. De hedendaagse buhund behoort tot de spitzfamilie en wordt in Scandinavië nog altijd gebruikt voor het hoeden van runderen en schapen, hoewel ze voornamelijk als huisdier worden gehouden. Ook worden ze nog steeds gebruikt voor het bewaken van de boerderij. Anders dan andere spitzen behagen deze honden u graag. Tegenwoordig wordt de buhund dan ook gebruikt als assistentiehond en voor politiewerk.

Gedrag


De Noorse buhund kan het best worden omschreven als actief, trouw en lief. Ze zijn graag in de buurt van mensen en zijn aanhankelijk en vriendelijk naar hun gezin. In de buurt van kinderen zijn ze rustig en speels. Omdat ze een zeer sterke band met hun gezin vormen, is het belangrijk dat ze van jongs af aan leren omgaan met onbekenden, om te voorkomen dat ze te beschermend worden over hun gezin. Het zijn goede waakhonden die u zullen waarschuwen om het minste geringste. Ze kunnen behoorlijk vocaal zijn dus leer ze vroeg te luisteren naar het commando 'koest'. Aanvankelijk zijn ze op hun hoede rond onbekenden. Alleen als ze worden uitgedaagd zullen ze happen/bijten, maar dit gebeurt zelden. Vergetend hoe groot ze zijn komen ze graag zo dicht mogelijk tegen u aan op de bank zitten om te knuffelen.

De actieve buhund heeft dagelijks veel beweging nodig. Het zijn goede hardloopmaatjes die vrijwel onvermoeibaar zijn. Een lange wandeling zou voldoende moeten zijn om ze in huis rustig te houden. Krijgen ze echter niet voldoende beweging, dan kunnen ze vernielzuchtig worden. Over het algemeen luisteren ze als u ze bij u roept en leren ze snel.

Hun intelligente kan worden opgevat als koppigheid. Een positieve, op beloning gerichte training werkt het beste. Ze zijn goed in agility, obedience, herding en algemene training. Ze behagen hun eigenaren graag en zijn altijd bereid om nieuwe trucjes te leren. Dit daagt ze mentaal uit en geeft u een fijne hond. Wees consequent met de training om te voorkomen dat ze de overhand nemen!

De middellange vacht verhaart behoorlijk maar klit niet erg. Met een wekelijkse kambeurt houdt u de vacht in goede conditie. Om te voorkomen dat u tijdens de rui overal in huis haar vindt, is een extra kambeurt geen overbodige luxe. Ze zijn van nature schoon op zichzelf en wassen zich zoals katten. Hun lichaamsgeur is gering.

Zoals bij veel hondenrassen komt heupdysplasie bij de buhund voor. Ook kunnen ze lijden aan erfelijke oogproblemen.

Karakter


De Noorse buhund heeft een waakzaam en actief karakter. Het zijn vanwege hun beschermende aard goede waakhonden, tot stand gebracht door jarenlang selectief fokken. Ze hebben dagelijks vrij veel beweging nodig in combinatie met consequente training. De noorse buhund is een goede familiehond, aangezien ze goed overweg kunnen met kinderen en dol zijn op hun gezin.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Noorse buhund mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie en oogziekten.

Rasinformatie


  • Status: gangbaar
  • Levensverwachting: 13 - 15 jaar
  • Gewicht ca.: 14 - 18 kg
  • Hoogte: 40,5 - 46 cm
  • Zeldzaam: Nee
  • Vacht: Medium - dubbel
  • Vachtverzorging: meer dan eens per week
  • Stad of land: beide
  • Minimale woonoppervlakte: klein huis
  • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
  • Rastype: herdershond
  • Maat: Medium
  • Energieniveau: Medium
  • Benodigde beweging: tot één uur

Noorse buhund afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Noorse buhund


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.