Laekense herder
Geschiedenis
De Laekense herder komt uit België en wordt geclassificeerd als herdershond. Ze hoedden schapen en werden ook ingezet als waakhond, met name voor het linnengoed van koninklijke hoven dat buiten hing te drogen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze hond gebruikt als boodschapper en werd pas echt duidelijk hoe intelligent dit ras is. Het is de oudste van de vier Belgische herdershonden en ook de minst voorkomende.
Gedrag
De Laekense herder is een alerte, trouwe en beschermende hond die het fijn vindt om met mensen te werken. Ze worden het meest gebruikt door politietroepen en bij beveiligingsmaatschappijen, maar zijn ook heel geschikt als huisdier. Het kan voorkomen dat ze kleine kinderen hoeden, maar dit is met vaak het gevolg van een verkeerde opvoeding en onvoldoende training als puppy. Het is van belang dat ze op jonge leeftijd leren omgaan met mensen, verschillende plaatsen en situaties. Ze gaan goed samen met andere honden en katten als ze hier op jonge leeftijd kennis mee hebben gemaakt. Aanvankelijk kunnen ze wantrouwig zijn naar onbekenden, dit komt omdat ze ook als waakhond zijn gefokt. Als u de baas bent over deze hond, dan zouden ze iedereen die in uw huis komt moeten accepteren.
Uit het feit dat deze honden worden gebruikt als politiehond, drugshond en voor talloze andere professionele doeleinden blijkt de intelligentie van dit ras. U kunt zien dat ze proberen uit te vogelen hoe ze iets op kunnen lossen en moeten dan ook voldoende mentaal worden uitgedaagd. Een harde training is voor deze hond niet geschikt; ze willen u bekoren en zullen hun best doen. Verlegenheid en agressie kan bij dit ras voorkomen, en wanneer u besluit een Lakense herder te nemen is het van belang dat u hem zo vroeg mogelijk socialiseert. Ze zijn betrouwbaar, doch onbevreesd wanneer dat nodig is en hebben een sterke leider nodig om ze duidelijk te maken wie de baas is. Wilt u deze hond iets leren doe dit dan door met hem te spelen, hem positief aan te moedigen en met een liefdevolle benadering. Ze kunnen uitblinken in competities rond vaardigheid, gehoorzaamheid, flyball, hoeden en bescherming.
De Laekense herder heeft veel beweging nodig om te voorkomen dat ze destructief gedrag gaan vertonen. Ze vinden het fijn om bij u in de buurt te zijn en kunnen doorgaans in een veilig gebied onaangelijnd worden uitgelaten - het bij u roepen van deze hond is geen probleem. Het is een goed hardloopmaatje en hebben dagelijks zeker een uur zware inspanning nodig om ze gelukkig te houden en ze mentaal voldoende uitdaging te bieden. Als u de kans heeft om deze hond vrij te laten rondlopen, dan maakt u hem gelukkig door hem te laten apporteren. Door met een frisbee te spelen houdt u deze hond eindeloos bezig en zorgt u ervoor dat hij moe wordt.
Hun vacht is ruw met een slag (geen krul) en heeft een wat slonzig uiterlijk. Ze moeten jaarlijks tweemaal worden geplukt, het knippen van de vacht zal deze voor een aantal seizoenen verpesten. Door de vacht om de paar dagen te kammen houdt u deze in goede conditie en verwijdert u dode haren en vuil.
De Laekense herder is waarschijnlijk de gezondste hond onder de Belgische herdershonden, wel kunnen heupdysplasie en oogproblemen voorkomen.
Karakter
Laekense herders hebben zijn gehoorzaam en beschermend van aard. Als deze hond deel uitmaakt van het gezin zal hij een sterke band met hen ontwikkelen en hen willen beschermen. Hierdoor kunnen ze wantrouwig zijn naar onbekenden en zijn het goede waakhonden. Het is van belang ze op jonge leeftijd te socialiseren en ze een regelmatige, consequente training te geven zodat ze hun plaats binnen het gezin kennen.
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar de Laekense herder mee te maken kan krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, oogziekten en epilepsie.
Rasinformatie
- Status: gangbaar
- Levensverwachting: 12 - 14 jaar
- Gewicht ca.: 20 - 30 kg
- Hoogte: 56 - 66 cm
- Zeldzaam: Nee
- Vacht: Medium
- Vachtverzorging: meer dan eens per week
- Stad of land: beide
- Minimale woonoppervlakte: groot huis
- Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
- Rastype: herdershond
- Maat: Large
- Energieniveau: Hoog
- Benodigde beweging: meer dan 2 uur