Japanse spaniël
Breed Rating (2 Reviews)
Uiterlijk | |
Karakter | |
Weerstand | |
Tuin |
Geschiedenis
De Japanse spaniël bestaat al eeuwen en is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in China. Deze hond, ook de japanse chin genoemd, bereikte in de negentiende eeuw de westerse wereld. In het verleden was dit ras voorbehouden aan de Japanse adel en was het de gewone man niet toegestaan deze hond te houden. Elk huis fokte zijn eigen japanse spaniël naar zijn eigen standaard, met vele verschillende formaten en gewichten als gevolg. Het ras wordt geclassificeerd als gezelschapsdier en is daarmee een van de weinig Japanse honden die niet de rol van werkhond vervult. De American Kennel Club heeft de gewichtsgrenzen niet vastgesteld voor showhonden, maar dit moet ongeveer tussen de 3 en vier kilo zijn.
Gedrag
De Japanse spaniël lijkt wat gedrag en attitude op een kat. Ze maken zelfs net als een kat hun snuit schoon met hun poten. Ze zijn vriendelijk tegen iedereen en zijn geschikt voor gezinnen met kinderen omdat ze dol zijn op spelen. Hoewel ze blaffen om u te waarschuwen dat er iemand aan de deur staat, zullen ze onbekenden meestal zonder al te veel problemen welkom heten. Als ze ermee zijn opgegroeid gaat de japanse spaniël goed samen met andere huisdieren. Ze houden er net als katten van om hoog te zitten en hebben een uitstekend evenwicht. U kunt ze aantreffen op de schoorsteenmantel of een boekenplank in een poging het beste uitkijkpunt te vinden.
Japanse spaniëls zijn vrij intelligent en bekoren u graag, maar ze kunnen eigenwijs zijn en vervelen zich snel. Het zijn vermakelijk honden die trucjes uitvoeren als ze dit hebben geleerd. Zorg ervoor dat de trainingssessies kort zijn en maak het interessant met voldoende interactie. Lovende woorden werken goed aangezien ze het fijn vinden om goedkeuring te krijgen en te worden geknuffeld. Bovenal is de Japanse spaniël een mensenhond die aandacht echt nodig heeft. Door ze veel aandacht te geven zal hun zelfvertrouwen groeien wat bijdraagt aan de training. Herhaling zorgt ervoor dat ze hun aandacht verliezen en ze zullen in dat geval zelf op zoek gaan naar iets interessanters om te doen. Omdat ze graag in het middelpunt van de belangstelling staan kunt u ze het snelste iets leren door middel van spelletjes en trucjes. Harde woorden zorgen ervoor dat ze hun hakken in het zand zetten en weigeren nog maar iets te doen.
Japanse spaniëls hebben niet veel beweging nodig en zijn tevreden met een blokje om of een flinke speelsessie. Over het algemeen luisteren ze goed naar het commando 'hier'. Socialisatie is van belang om te voorkomen dat ze bang worden voor grotere honden.
Hun vacht heeft vrij veel verzorging nodig. Om het in goede staat te houden moet deze meermaals per week worden gekamd, al hebben ze zelden een bad nodig. Japanse spaniëls zijn erg schoon op zichzelf en vinden het niet fijn om vies te worden. Door hun kleine formaat kan een winterjas nodig zijn als het buiten te koud wordt. Ze hebben een enkele vacht en geen ondervacht, waardoor ze kou kunnen voelen. De plooien rond hun ogen en neus moeten worden schoongemaakt met wattenstaafjes.
Veel Japanse spaniëls zijn allergisch voor maïs, dus geef deze honden een maïs-vrij dieet om allergieën te voorkomen. Vanwege hun kwetsbare nek is het verstandig om ze tijdens het wandelen een harnas te laten dragen om schade te voorkomen. Zoals veel kleine hondenrassen kunnen ze last hebben van patella luxatie en hartruis.
Karakter
Japanse spaniëls hebben een toegewijd en lief karakter. Deze vriendelijk hondjes hechten zich sterk aan hun eigenaren. Ze houden ervan om bij u op de bank te liggen en geknuffeld te worden maar ook van spelen in de tuin. Vroege socialisatie is erg belangrijk, niet vanwege agressie maar omdat ze zich zo ontwikkelen tot zelfverzekerde honden die het leuk vinden om onbekenden te leren kennen.
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar de Japanse spaniël mee te maken kan krijgen zijn onder andere chondrodysplasie (skeletafwijkingen), brachycefalisch syndroom (ademhalingsmoeilijkheden), patella luxatie (knieschijfontwrichting), heupdysplasie, oogproblemen, hartziekten, allergieën, atlanto-axial subluxatie (erfelijke aandoening waarbij de nekwervel de ruggengraat verdrukt, kan leiden tot verlamming) en epilepsie.
Rasinformatie
- Status: gangbaar
- Levensverwachting: 10 - 12 jaar (soms 15+)
- Gewicht: 1,4 - 6,8 kg
- Hoogte: 20 - 28 cm
- Zeldzaam: Nee
- Vacht: Medium
- Vachtverzorging: meer dan eens per week
- Stad of land: beide
- Minimale woonoppervlakte: appartement
- Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
- Rastype: schoothondje
- Formaat: Small
- Energieniveau: Medium
Japanse spaniël afbeeldingen
Recente beoordelingen voor Japanse spaniël (2 van 2)
Vriendelijk sociaal - Kat,
Een Japanse spaniël en een proper, lief speels hondje dat houdt van kinderen en katten ..het korte neusje zorg geregeld wel voor ademhalingsproblemen.. normaal zouden deze hondjes nu met een langer neusje moeten worden gekweekt (sinds 2019)
Gemakkelijk lief hondje - Chris,
Eenmaal je dit hondje in huis hebt kan je het niet meer missen ...zo lief en speels voor kinderen, zo slim en aanhankelijk ,,het wijkt niet van je zijde maar het kan ook alleen blijven,..dit hondje wordt graag geknuffeld en wordt graag zacht toegesproken..voor mij is de Japanse spaniël een aangename verrassing ????