Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hamiltonstövare

Geschiedenis


De hamiltonstövare, kortweg ook wel Hamilton genoemd, is ontstaan in Zweden. Het ras werd ontwikkeld door de oprichter van de Zweedse Kennel Club, Adolf Hamilton. Verschillende Duitse brakken, plus harriers en Engelse foxhounds werden gebruikt om deze jachthond tot stand te brengen. Hamiltonstövares jagen zelfstandig en kunnen kilometers ver speuren naar herten en hazen zonder vermoeid te raken. Dit ras komt vrij veel voor in Zweden en wordt ook in Europa steeds populairder als jacht- en showhond, maar ook als gezelschapsdier.

Gedrag


De hamiltonstövare is een vriendelijk ras dat graag werkt en hunkert naar het gezelschap van mensen. Het zijn goede huisdieren die goed kunnen omgaan met iets oudere kinderen (ze kunnen onstuimig zijn en hierbij kleine kinderen omverlopen). Over het algemeen zijn ze vriendelijk tegen iedereen die ze ontmoeten, al zullen ze blaffen als er iemand aan de deur staat. Indien goed gesocialiseerd zijn ze voorzichtig rond mensen en andere honden. Hamiltonstövares willen altijd weten wat er om ze heen gebeurt. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en om te voorkomen dat ze te beschermend worden is het van belang ze kennis te laten maken met andere mensen. Ze kunnen goed samengaan met katten als ze hiermee zijn opgegroeid, al blijft het een jachthond die graag de achtervolging inzet. Houd deze honden daarom uit de buurt van uw huisdier konijnen. Als hamiltonstövares voldoende beweging krijgen zijn het goede gezinsdieren.

De hamiltonstövare heeft een sterk jachtinstinct en kan uren wegblijven als hij iets op het spoor is. Uiteindelijk zullen ze terugkomen, al zal dit zijn wanneer ze daar zelf zin in hebben. Daarom kunnen ze het beste worden uitgelaten in een omheind gebied of aangelijnd. Door hun zin voor beweging zijn het goede harloopmaatjes voor korte afstanden. Als ze niet voldoende beweging krijgen zullen ze zich gaan vervelen en worden ze vernielzuchtig. Ze hebben dagelijks een flinke wandeling en speelsessies nodig om in huis tevreden te zijn. Als hieraan is voldaan zullen ze graag bij u zijn om te worden geknuffeld.

Begin vroeg met obedience training. Dit is een grote hond die u makkelijk omver kan trekken als hij is aangelijnd. Ze reageren goed op positieve stimulatie en een beloning in de vorm van een snack, maar ook een 'goed gedaan' en fysiek contact volstaan. Hamiltonstövares zijn graag bij u in de buurt en hunkeren naar fysiek contact. Een harde aanpak zal voor een afstand tussen u en uw hond zorgen. Of deze hond naar het commando 'hier' luistert is afhankelijk van de situatie. Omdat het een jacht- en speurhond is zal dit echter nooit 100% effectief zijn. Een rustige, zelfverzekerde houding is nodig om dit intelligente, soms eigenwijze, ras te trainen.

De korte vacht van de hamiltonstövare heeft weinig verzorging nodig. Het zijn schone honden waarvan de vacht slechts eenmaal per week hoeft te worden gekamd om losse haren te verwijderen.

Dit is een gezond ras, al komt heupdysplasie en epilepsie voor (hoewel zelden).

Rasinformatie


  • Status: gangbaar
  • Levensverwachting: 11 - 12+ jaar
  • Gewicht ca.: 23 - 27 kg
  • Hoogte: 45,5 - 58,5 cm
  • Zeldzaam: Nee

Hamiltonstövare afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Hamiltonstövare


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.