Groenlandse hond
Geschiedenis
Er wordt aangenomen dat de Groenlandse hond is ontstaan in de Arctische regio's van Siberië, Canada en Groenland. De Groenlandse hond wordt geclassificeerd als keeshond. Het is een van de oudste hondenrassen, die ongeveer zevenduizend jaar geleden in deze regio is ontstaan. De Groenlandse hond werd door de inheemse Inuït gebruikt als sledehond. Het is een sterke hond, die zonder vermoeid te raken kilometers kan reizen en opgewassen is tegen de vriestemperaturen van zijn thuisland. In 1880 werd dit ras als een van de eerste honden door de Kennel Club geregistreerd.
Gedrag
De Groenlandse hond is lief tegen zijn gezin maar is in hart en nieren een werkhond. Ze zullen thuis niet rustig gaan liggen als ze niets te doen hebben en hebben dagelijks een flinke hoeveelheid beweging nodig om gelukkig te zijn. Tegen mensen en andere honden waarmee ze zijn opgegroeid zijn ze vriendelijk. Doorgaans accepteren ze onbekenden in hun huis. Als ze met kinderen zijn opgegroeid kunnen ze hier meestal goed mee omgaan. Toch kunnen ze erg onstuimig zijn tijdens het spelen waardoor ze vaak niet geschikt zijn voor jongere kinderen, al kan dit per hond verschillen.
De Groenlandse hond is duizenden jaren gefokt als werkhond voor het trekken van sledes en ze hebben dan ook een taak nodig om uit te voeren. Het ras komt meer voor in Scandinavië en de Arctische regio's waar het nog altijd als werkhond of voor slede-competities wordt gebruikt. Ze kunnen goed als huisdier worden gehouden, al moet de eigenaar bereid zijn veel tijd te steken in het uitlaten van deze hond. Het zijn goede hardloopmaatjes die met plezier kilometers met u meerennen. Dagelijks een lange wandeling en actieve speelsessies zijn essentieel. Waaks en beschermend is de groenlandse hond niet. Wel zijn het goede jagers die graag onaangelijnd rondlopen in een veilig gebied.
Het trainen van de Groenlandse hond kost tijd en vraagt om veel geduld, meer dan bij andere hondenrassen. Het zijn namelijk dieren die zelf denken en het huishouden overnemen als de eigenaar geen leider is. Door hun wolfachtige achtergrond zullen ze u zien als de roedel leider. Hun training moet duidelijk en consequent zijn. Als ze zwakheid zien zullen ze proberen de leiding over te nemen (dit is normaal roedel gedrag). Beloningen in de vorm van snacks en lovende woorden kunnen helpen bij de training, al is de houding van de eigenaar het aller belangrijkste. Een harde aanpak werkt niet, u zult dus moeten zoeken naar de juiste balans. De groenlandse hond is een uitdaging, maar zeker de moeite waard. Eens afgericht is het een fijn gezelschap.
Groenlandse honden bestaan al duizenden jaren en hebben daarom weinig gezondheidsproblemen. Ze zijn goed in het verbergen van gezondheidsproblemen, iets wat door de eigenaar in de gaten moet worden gehouden. Heupdysplasie komt bij dit ras voor.
De dichte vacht van de Groenlandse hond moet zo nu en dan goed worden gekamd maar heeft doorgaans weinig onderhoud nodig. Ze zijn het gelukkigst bij koud weer en hebben een hekel aan warmte. Zorg ervoor dat ze een koele plek hebben om te slapen als het warm is.
Karakter
Groenlandse honden hebben een onafhankelijk en onstuimig karakter. Het is een echte hondachtige hond en u kunt dus verwachten dat hij luidruchtig en wild is en boordevol energie zit. Ze kunnen een liefdevolle band vormen met hun eigenaar, iets dat tot stand moet worden gebracht door wederzijdse waardering. Groenlandse honden hebben heel veel beweging nodig. Als u dit uw huisdier niet kunt gevel zult u een ongelukkige hond hebben. Hun koppige en onafhankelijke karakter maakt het moeilijk ze te trainen. Een duidelijke en volledig consequente training is van belang om te voorkomen dat uw hond de overhand neemt. Groenlandse honden kunnen agressief zijn naar andere honden en kunnen te onstuimig zijn voor kinderen.
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar Groenlandse honden mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, lens luxatie (het losraken van de lens van de oogbal wat kan leiden tot blindheid), glaucoom en bloat.
Rasinformatie
- Status: gangbaar
- Levensverwachting: 12 - 14 jaar
- Gewicht ca.: 29 - 32 kg
- Hoogte: 56 - 63,5 cm
- Zeldzaam: Nee
- Vacht: Laag
- Vachtverzorging: meer dan eens per week
- Stad of land: land
- Minimale woonoppervlakte: groot huis
- Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
- Rastype: werkhond
- Maat: Large
- Energieniveau: Medium
- Benodigde beweging: meer dan 2 uur