Griffon Bruxellois
Geschiedenis
De griffon Bruxellois (of Brussels griffonnetje) is afkomstig uit België en wordt ook wel 'smousje' genoemd. Deze terriër-achtige knaagdiervanger is waarschijnlijk een kruising tussen een Affenpinscher en de Belgische griffon d'ecurie. De kruising in de late negentiende eeuw met de mopshond heeft deze hond zijn kenmerkende snuit gegeven. Aan het begin van de twintigste eeuw nam de populariteit van de griffon enorm toe, met name onder de hogere klassen. In sommige landen staan de zwarte, ruwharige types bekend als de Belgische griffon, de gladharige honden als petit Brabancon en alleen de rode, ruwharige honden als griffon Bruxellois.
Gedrag
De griffon Bruxellois is een vrolijk hondje dat graag in de buurt is van mensen. Vaak hechten ze zich voornamelijk aan één gezinslid, al zullen ze graag bij iedereen in de buurt zijn. Het hoort bij het ras dat hij overal in huis zal volgen, ook naar de wc. Het liefste kruipen ze tegen u aan op de bank en het zal de nodige moeite kosten ze 's nachts uit uw bed te houden. Ze zijn ondernemend, actief en kunnen goed omgaan met kinderen als ze respectvol worden behandeld. Dikwijls vergeet het zelden verlegen smousje hoe klein hij eigenlijk, waardoor hij als u niet oppast aan de stok kan krijgen met grotere honden. Indien goed gesocialiseerd kunnen ze over het algemeen goed opschieten met onbekenden, andere huisdieren en honden. Ze zijn alert en geïnteresseerd in hun omgeving en zullen aanslaan als er iemand voor de deur staat. Een speelse, beloningsgerichte training werk voor deze soms gevoelige hond die u graag zal bekoren goed. Over het algemeen leren ze snel en zullen graag trucjes leren omdat dit betekent dat ze aandacht krijgen. Griffons houden van en zijn goed in competities zoals agility. Deze 'hofnar' met vacht zijn grappige en tevreden honden als ze voldoende liefde en aandacht krijgen.
Omdat deze honden zich doorgaans voornamelijk aan één of twee gezinsleden hechten is het van belang ze vanaf jonge leeftijd met zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken om te voorkomen dat ze te beschermend worden. Ze zijn doorgaans niet vinnig, al kunnen er problemen ontstaan als ze te afhankelijk worden. Ze vinden het niet fijn om alleen te worden gelaten omdat ze hun eigenaar dan te erg gaan missen. Door hun liefde voor spelletjes en spelen is socialisatie met anderen geen moeilijke opgave. Ze kunnen zich eindeloos vermaken met apporteerspelletjes en spelen met de bal. Als ze er genoeg van hebben zullen ze graag bij u op schoot een welverdiend dutje doen. Ze hebben dagelijks een wandeling aan de lijn nodig of kans om buiten vrij rond te kunnen rennen, al zijn ze wat beweging betreft niet veeleisend. Over het algemeen luisteren ze goed naar het commando "hier".
Een ruwe vacht moet 2-3 keer per week met een goede borstel worden verzorgd om dode haren te verwijderen. Strippen dient een aantal keer per jaar te gebeuren. Een gladharige griffon moet wekelijks worden gekamd. Ze hebben weinig gezondheidsproblemen, al komen staar en een zwakke blaas soms voor.
Karakter
De griffon Bruxellois heeft een speels en zelfverzekerd karakter. Ze vormen een sterke band met hun eigenaren en zijn dol op aandacht. Te ruw spel van kinderen zullen ze soms niet tolereren, al komen ze meestal goed overeen met andere honden en andere huisdieren binnen het gezin.
Deze honden kunnen luidruchtig zijn en kunnen zich misdragen in de zin dat ze uit elke omheining zullen proberen te ontsnappen
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar de griffon Bruxellois mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, patellaluxatie (knieschijfontwrichting) oogproblemen en bepaalde allergieën.
Rasinformatie
- Status: gangbaar
- Levensverwachting: 12 - 15 jaar
- Gewicht ca.: 4 - 6 kg
- Hoogte: 23 - 28 cm
- Zeldzaam: Nee
- Vacht: Laag
- Vachtverzorging: meer dan eens per week
- Stad of land: beide
- Minimale woonoppervlakte: appartement
- Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
- Rastype: schoothondje
- Maat: Small
- Energieniveau: Hoog
- Benodigde beweging: tot 30 minuten