Bretoense spaniël
Geschiedenis
De Bretoense spaniël is een vogelhond afkomstig uit de Franse regio Bretagne. Voor het tot stand komen van het ras zijn kleine spaniëls gekruist met engelse setters om een hond te krijgen die geschikt was voor de jacht. Door selectief fokken heeft deze hond zijn stompe staart ontwikkeld. Deze stille en gehoorzame hond was bijzonder geschikt voor de jacht op houtsnip in de velden. In 1907 werd dit ras voor het eerst geregistreerd in Frankrijk.
Gedrag
De Bretoense spaniël is een levendige, blije hond die het beste tot zijn recht komt wanneer hij buiten is en een landelijk gebied kan verkennen. Ze hebben een zeer goede neus, kunnen uren jagen en spelen maar zijn wel gehoorzaam wanneer ze aanwijzingen krijgen. Ze maken graag deel uit van het gezin en passen hier goed tussen. Ook gaat deze hond goed samen met kinderen en andere huisdieren waardoor het een ideale, goedaardige gezinshond is. De Bretoense spaniël houdt de wacht maar is geen goede waakhond aangezien hij vriendelijk zal zijn tegen iedereen die hem benadert. Ze zijn gefokt om buiten te zijn en te jagen en dit is dan ook het beste voor ze. Een blokje om is voor een Bretoense spaniël niet voldoende. Als deze hond onvoldoende beweging krijgt zal hij zich gaan misdragen en kan hij vernielzuchtig worden. Ze zijn makkelijk te trainen en hebben graag contact met mensen. Deze hond zal proberen u te bekoren en reageert slecht op een harde behandeling. Een vriendelijke behandeling is daarom het beste voor deze soms timide hond. Door deze hond op jonge leeftijd kennis te laten maken met andere honden en mensen kunt u werken aan zijn soms verlegen karakter. Wanneer ze getraind zijn luisteren ze uitstekend naar het commando "hier" en het is een genoegen om naar ze te kijken wanneer ze vrij kunnen rondrennen. Door hun vriendelijke en alerte karakter zijn het fantastische wandelmaatjes die er absoluut niet van houden om alleen te worden gelaten. Verveling en eenzaamheid zijn de voornaamste oorzaken van stress bij de Bretoense spaniël, en het is daarom van belang dat ze kunnen werken en er het grootste deel van de dag iemand bij ze is. Deze hond die dol is op contact met mensen is goed in competities zoals agility en flyball. Dit geeft ze bovendien de mentale uitdaging die ze nodig hebben.
De onderhoudsvriendelijke vacht van de Bretoense spaniël moet een paar keer per week worden gekamd om de dode haren te verwijderen. Ook moet de vacht worden getrimd als deze te lang wordt. Deze sterke hond is niet vaak ziek, al komt heupdysplasie bij dit ras voor. Ook zorgen hun lange flaporen ervoor dat ze een grotere kans hebben op oorinfecties dan de meeste andere hondenrassen.
Karakter
De Bretoense spaniël heeft een rustig en nieuwsgierig karakter. Om te voorkomen dat deze soms verlegen hond schuchter wordt is het van belang hem op jonge leeftijd kennis te laten maken met andere honden. Deze Franse vogelhond vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken in landelijke gebieden.
Als de Bretoense spaniël alleen wordt gelaten en niet voldoende beweging heeft gehad, is de kans groot dat hij zich gaat vervelen en vernielzuchtig wordt.
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar de Bretoense spaniël mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie en epilepsie. De Bretoense spaniël heeft zelden last van veel gezondheidsproblemen.
Rasinformatie
- Status: gangbaar
- Levensverwachting: 10 - 12 jaar
- Gewicht ca.: 16 - 23 kg
- Hoogte: 45 - 53 cm
- Zeldzaam: Nee
- Vacht: Medium
- Vachtverzorging: meer dan eens per week
- Stad of land: Land
- Minimale woonoppervlakte: klein huis
- Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
- Rastype: vogelhond
- Maat: Medium
- Energieniveau: Hoog
- Benodigde beweging: meer dan 2 uur