Affenpinscher
Geschiedenis
De Affenpinscher is afkomstig uit Duitsland en is één van de oudste schoothondjes. De naam betekent in het Duits 'aap terriër'. In Frankrijk wordt deze hond Diablotin Moustachu genoemd wat 'gesnorde duivel' betekent. Deze kleine hond werd oorspronkelijk ontwikkeld om plaagdieren rond het huis, de keuken en stallen te vangen, maar werd al snel favoriet als schoothond voor dames (een schoothond die ook nog eens afrekende met muizen in huis). Het ras deed ook zijn intrede in Amerika, al daalde hier het aantal Affenpinschers na de Tweede Wereldoorlog. Zelfs in Duitsland is dit ras vrij zeldzaam.
Gedrag
De Affenpinscher is een ware terriër; brutaal, nieuwsgierig en druk. Ze doen het goed als gezinshond en kunnen met kinderen omgaan wanneer zij hem respectvol behandelen. Ze vinden het fijn om bij mensen in de buurt te zijn en hen te vermaken. Deze hond vindt het niet prettig om lange tijd alleen te worden gelaten en kan zich gaan misdragen wanneer hij zich verveelt. Anders dan de meeste terriërs kan de Affenpinscher redelijk omgaan met andere huisdieren en is vrij verdraagzaam naar bijvoorbeeld katten, hoewel u altijd oplettend moet blijven. Als u deze hond vanaf jonge leeftijd om leert gaan met onbekenden en andere honden zal hij vriendelijk tegen ze zijn. Ze zijn waaks en zullen luid blaffen als er iemand het huis nadert. Wanneer ze niet gewend zijn aan vreemden kunnen ze territoriaal zijn, dus laat uw puppy kennis maken met zo veel mogelijk mensen door ze bij u thuis uit te nodigen.
De Affenpinscher is vermakelijk gezelschap. Ze weten hoe ze aandacht kunnen krijgen en weten hier goed gebruik van te maken. Het zijn brutale, grappige hondjes en een plezier om naar te kijken wanneer ze spelen. Ze vinden het fijn om de goedkeuring van mensen te krijgen. Hun training moet, in theorie, eenduidig zijn. In de praktijk moeten deze eigenwijze hondjes, zoals alle terriërs, echter met geduld en gevoel voor humor worden getraind. Ze hebben een vrij strenge en constante training nodig. Omdat deze hond zich snel verveelt moet u verschillende trainingstechnieken toepassen. Als ze vanaf jonge leeftijd niet hebben geleerd dat het ongewenst gedrag is, kunnen ze bezitterig zijn over hun eten/speelgoed en agressief gedrag vertonen. Affenpinschers zijn moedig en zullen voor u opkomen wanneer ze zien dat u in gevaar bent. Om te voorkomen dat het op latere leeftijd voor problemen zorgt dient u deze hond kennis te laten maken met zo veel mogelijk verschillende plaatsen, mensen, geluiden en situaties. Ze zullen de strijd aangaan met veel grotere honden en zelden terugdeinzen.
Ondanks dat het een levendig en energiek ras is, hebben ze geen grote behoefte aan lange wandelingen. Ze nemen genoegen met een aantal uitjes per dag en een stevig spelletje apporteren in de tuin of in huis. Graag zijn ze in dicht bij u in de buurt en slapen bij u op schoot terwijl u op de bank zit.
Hun ruwharige vacht moet een aantal keren per week worden gekamd om dood haar te verwijderen. Ook moet de vacht twee keer jaar worden geknipt en met de hand worden geplukt (en zelfs vaker voor showhonden).
Zoals de meeste terriërs, is ook de Affenpinscher een sterke hond en heeft als ras geen grote problemen. Ze kunnen soms patella luxatie (knieschijfontwrichting) en cataracts (grijze staar) ontwikkelen.
Karakter
Affenpinschers hebben een speels karakter. Ze vinden het leuk om elke hoek van elke kamer te onderzoeken en zullen altijd een manier proberen te vinden om te ontsnappen wanneer ze worden opgesloten. Het zijn goede waakhonden die u snel zullen laten weten wanneer er bezoek is. Ze zijn een bijzonder aanhankelijke metgezel en kunnen ook redelijk overweg met nieuwe honden en onbekenden, hoewel (zoals voor alle honden geldt) het van belang is dat u ze hier vroeg aan laat wennen.
Gezondheidsproblemen
Gezondheidsproblemen waar een Affenpinscher mee te maken kan krijgen zijn patella luxatie (knieschijfontwrichting), de ziekte van Legg-Calvé-Perthes (afbraak van de heupkop wat kan leiden tot kreupelheid en zwelling van de gewrichten), heupdysplasie, huidproblemen en stollingsstoornissen.
Rasinformatie
- Status: gangbaar
- Levensverwachting: 11 - 14 jaar
- Gewicht ca.: 2,9 - 6 kg
- Hoogte: 24 - 30 cm
- Zeldzaam: Nee
- Vacht: Medium - hypoallergeen
- Vachtverzorging: meer dan eens per week
- Stad of land: beide
- Minimale woonoppervlakte: appartement
- Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
- Rastype: schoothondje
- Maat: Small
- Energieniveau: Hoog